𝐄𝐞𝐧𝐬𝐠𝐞𝐳𝐢𝐧𝐝 𝐥𝐚𝐚𝐭𝐬𝐭𝐞 𝐰𝐞𝐢𝐝𝐞𝐯𝐨𝐠𝐞𝐥𝐬 𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐧

 

Er is veel eensgezindheid ontstaan in een poging om de laatste weidevogels te redden in Noord Twente. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, boeren, vogelliefhebbers, jagers en dronepiloten willen allemaal grutto's, kieviten, wulpen, tureluurs en scholeksters een grotere kans geven voor voldoende nakomelingen te kunnen zorgen zodat deze soorten overleven in Twente. Onze regio telt zogeheten kritische weidevogelgebieden bij Albergen, Geesteren, Agelo en Tilligte.


Grutto
Een kleine 40 mensen verzamelde zich dinsdagavond in de Herterij bij Geesteren om met Gebiedscoördinator Leonard Rouhof het jaar 2021 te evalueren. "Door intensief met elkaar samen te werken halen we goede resultaten hoewel er meer predatie lijkt te ontstaan", zei Leonard Rouhof. Volgens hem stijgt het aantal grutto's en tureluurs in de lokaties van het gebiedscollectief Noordoost-Twente die de avond organiseerde.


Vos
"In Ottershagen zijn opvallend meer kieviten geteld dan vorig jaar", zei Rouhof. "Maar ook de grutto en tureluur doen het hier goed." Een vos zorgde er mogelijk voor dat er uiteindelijk een beperkt aantal weidevogelkuikens vliegvlug kon worden in Ottershagen. De kieviten deden het eveneens goed op het Geesterseveld (ook Huyerenseveld genoemd) en de Veldhoek aan de andere kant van Geesteren. Maar ook in Agelo konden de kieviten zich goed handhaven hoewel hier het aantal vliegvlugge kuikens helaas beperkt bleef, vermoedelijk eveneens door predatie.


Pomp
Nieuw in het afgelopen jaar was de komst van een mobiele vijzelpomp waarmee een enorme hoeveelheid water kan worden opgepompt in een plasdrasgebied. Ook nieuw is de aanleg van de eerste zogeheten greppelplasdras. Dat is een kleine, maar zeer effectieve vorm van een plasdrasgebied. Dit is een natte plek die veel weidevogels trekt.

 

 

Veel belangstelling in de Herterij bij Geesteren. Foto Marcel Tettero

 

Vliegvlug
Volgend jaar proberen de Wildbeheereenheden van Tubbergen, Zenderen en Noordoost-Twente nog beter samen te werken om predatie te voorkomen onder weidevogels. Met name vossen en steenmarters eten kuikens voordat ze vliegvlug worden. Dat gebeurt met name 's nachts, zo blijkt uit onderzoek van de provincie Overijssel. Het gebiedscollectief overweegt daarom apparaten in te zetten die geluid uitzenden waaraan steenmarters een hekel hebben en zullen verdwijnen.


Irrigatie
Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren vertelde over een nieuw initiatief voor weilandirrigatie waarmee de boeren de grasopbrengsten flink omhoog stuwen en zij tevens ruimte scheppen voor opgroeiende kuikens van weidevogels. Dit jaar is er een proef begonnen met irrigatie van een flink perceel op het land van Chiel Kamphuis. Weilandirrigatie maakt boeren onafhankelijk voor droge zomers die naar verwachting vaker zullen voorkomen door klimaatverandering.  Zie ook: Evaluatie 2021


Grutto vernoemd naar Hans de Boer, oud-voorzitter werkgevers 

 

Een jonge grutto is vrijdag 4 juni 2021 vernoemd naar oud-voorzitter Hans de Boer van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hans de Boer ging in september vorig jaar met pensioen en riep iedereen toen op niet aan hem maar aan onze actie Red de Grutto te doneren. Ongeveer 4 maanden later overleed hij plotseling. De familie riep toen op opnieuw aan Red de Grutto geld over te maken.

 

Klaske de Boer, de weduwe van Hans de Boer, was bij de vernoeming aanwezig op het land van de familie Frons in Manderveen. Klaske de Boer groeide als boerendochter, net als haar man op in weidevogelgebieden en ze draagt de grutto een warm hart toen. Leonard Rouhof ringde de grutto.


𝐅𝐢𝐥𝐦𝐦𝐚𝐤𝐞𝐫 𝐤𝐚𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞𝐫

Winnaar World Press Photo 2021 natuurverhalen, Jasper Doest, verloor zijn camera bij een bezoek aan de plasdrassen in Geesteren maar kreeg de apparatuur de volgende dag al terug van de eerlijke vinder. Jasper Doest was samen met zijn opdrachtgever, documentairemaker Denny Ellinger, vanaf half zes 's morgens tot 13 uur aan het filmen in Geesteren voor een documentaire. De beelden verschijnen in het voorjaar op tv. 

 

In een video interview met de Vogelwerkgroep was Jasper Doest, hij woont in Vlaardingen, uiterst tevreden over het bezoek aan Geesteren. Hij wil graag terugkomen naar Twente.


𝐓𝐮𝐛𝐚𝐧𝐭𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳𝐨𝐞𝐤𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭 𝐰𝐞𝐢𝐥𝐚𝐧𝐝𝐢𝐫𝐫𝐢𝐠𝐚𝐭𝐢𝐞
𝐨𝐩𝐞𝐧 𝐝𝐚𝐠 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐮𝐫 𝐞𝐧 𝐌𝐢𝐥𝐢𝐞𝐮 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐢𝐣𝐬𝐬𝐞𝐥

De open dag van de Vogelwerkgroep Geesteren en Natuur en Milieu Overijssel is zeer geslaagd. Een journalist van De Twentsche Courant Tubantia, Bianca Lucas, en fotograaf Robin Hilberink maakten een reportage van ons nieuwe project. Bekende vogelspotters zoals Johan Stegeman uit Harbrinkhoek en Gerrit Schepers uit Vriezenveen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie bezochten zaterdag 11 september onze stand aan de Kotkampsweg waar we een proef weilandirrigatie beginnen op het land van Chiel Kamphuis.

 "We krijgen ons project onder de aandacht van steeds meer belangstellenden onder wie zeker ook onze boeren", zegt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren.

Het nieuwe project weilandirrigatie komt boer en weidevogels ten goede. De Vogelwerkgroep zoekt steun voor het irrigatiesysteem dat een aantal boeren wil toepassen in hun grasland. Zij krijgen de slangen aangelegd als zij 25 procent van het geïrrigeerde land beschikbaar stellen voor kruidenrijk ingezaaid land met weidevogels.

Extra water, vooral in droge zomers, betekent een flinke stijging van de grasopbrengsten wat belangrijk is als voer voor het vee. De opbrengst kan zelfs verdubbelen, zo verwachten deskundigen.

Maar de agrariër moet tenminste een kwart van het land reserveren voor weidevogels. Daar strooien we kruidenrijk gras in zodat de vogels er voedsel (insecten) en een goede schuilplek vinden tegen de vliegende predatoren, zoals de buizerd en de kraai. Water is er immers altijd via zonnepanelen genoeg.

Steun

Het project weilandirrigatie krijgt steun van de gemeente Tubbergen, het Waterschap Vechtstromen en Landschap Overijssel. Maar er is nog veel geld nodig om het project van de grond te krijgen.



FANTASTISCHE STEUN
VAN ONZE LOKALE BANK


Onze club kreeg het fantastische bedrag van ruim 447 euro van onze lokale Rabobank. De bank steunt vrijwilligers van stichtingen en verenigingen want zij maken hun buurt en de lokale samenleving sterker met hun onvoorwaardelijke inzet.

 

Stemmen

‘Tijdens de actie Rabo ClubSupport konden onze leden hun stem uitbrengen op de clubs en instellingen die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard voor ons, aldus een woordvoerster van de bank. Hoe meer stemmen er op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze vereniging of stichting ontvangt.


Bijna 40 kuikens grutto's vliegvlug in 2021
Tussen de 35 en 40 kuikens werden vliegvlug in Noord Twente in 2021, zegt gebiedscoördinator en projectleider weidevogels, Leonard Rouhof van het Gebiedscollectief Noordoost Twente. "Een redelijk seizoen", zegt hij. "In elk geval niet zo dramatisch als vorig jaar." Het seizoen werd voor de weidevogels slechts 'redelijk' omdat het voorjaar langdurig koud was en predatoren toesloegen op de plasdrassen in Albergen en Tilligte. In de Veldhoek en het Huyerenscheveld bij Geesteren viel de predatie mee, volgens Rouhof. In de Veldhoek zouden 12 tot 14 kuikens vliegvlug zijn geworden van de grutto en in de Huyerenscheveld waarschijnlijk 3 of 4 kuikens.  Rond Geesteren leven volgens Rouhof zo'n 18 broedparen grutto's. Zij hebben gemiddeld ieder 1 kuiken vliegvlug zien worden. "Dat zijn aantallen waarmee de soort op peil blijft. Er is helaas nog geen sprake van een aanwas van deze soort." 


Kieviteitjes veilig in mandjes

 

Vrijwilliger Ewald Hams legt kievitseieren in mandjes zodat de boer of een vrijwilliger het nest makkelijk kan verplaatsen als de eigenaar het land bewerkt. De provincie Overijssel stimuleert deze aanpak en stelt de mandjes gratis beschikbaar sinds enkele jaren.

Voorzitter Hennie Schröder vindt de onderscheiding terecht. “Wat geweldig. Het is jou van harte gegund”, reageerde Hennie Schröder. “Zoveel tijd jij belangeloos in goeie doelen stopt, zoals onder andere in onze vogelwerkgroep. Henk, van harte gefeliciteerd met deze bijzondere onderscheiding. Geniet er van, het komt jou oprecht toe. Hier kunnen anderen een voorbeeld aan nemen.”

Op de eerste foto ontving Henk net de trotse versierselen met zijn vrouw Annie. Gebak en een schitterend boeket bloemen.

Koninklijke medaille voor Henk Koorman

Een Koninklijke onderscheiding ontving onzevrijwilliger Henk Koorman (79) vandaag, maandag 26 april 2021 van burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen. Henk zet zich onder meer in voor de bouw van nestkastjes bij onze vereniging waarvan er vele honderden over de toonbank gingen vooral ter bestrijding van de eikenprocessierups. Van onze secretaris Anton Schrijver kreeg Henk bloemen (foto).

 

Goede samenwerking

werpt vruchten af

De kievitsnesten in het Huyerenseveld ten westen van Geesteren doorstaan met glans liefst vier landbewerkingen in de afgelopen dagen. Op een bouwland van 3 ha waren gisteren (zaterdag 17 april 2021) al 7 nesten uitgekomen, zo meldt een van onze vrijwilligers, Harrie Nobbenhuis, van de Vogelwerkgroep Geesteren.

‘’De aardappels zitten er nu in’’, meldt Nobbenhuis. ‘’En 4 nesten zijn er nog op. Met een beetje geluk komen er 11 nesten van de 12 uit, dank zij de boer, de loonwerker, vrijwilligers en jagers. Ook bij de plasdras zitten kievitskuikens.’’ De samenwerking werpt haar vruchten af.

𝐌𝐚𝐠 𝐢𝐤 𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐝𝐫𝐨𝐧𝐞 𝐮𝐢𝐭𝐩𝐫𝐨𝐛𝐞𝐫𝐞𝐧...

Pim Oude Luttikhuis (11) was onlangs de 1e vinder van een kievitsei in Twente en daarom uitgenodigd om samen met zijn vader Mark een bezoek te brengen aan de plasdrassen van de Vogelwerkgroep Geesteren. Pim kreeg van onze dronespecialist Sven Oude Heuvel een korte uitleg over het vliegen met een weidevogeldrone en hij werd direct uitgenodigd er mee te vliegen.

OnzichtbaarDe jonge inwoner van Stokkum bij Markelo pakte de handschoen op en vloog er zonder te twijfelen mee weg. Met de weidevogeldrone uitgerust met warmtebeeldcamera kunnen liefhebbers van weidevogels de praktisch onzichtbare eitjes feilloos vinden in het hoge gras zonder er naar toe te moeten lopen. Dat scheelt enorm veel zoektijd. Ook kuikens kun je er mee opsporen.


Groen bezig maakt prachtig verhaal over het vrijwilligerswerk van Red de Grutto

"We zitten midden in het broedseizoen en dat geldt ook voor weidevogels. Voor de vogelwerkgroep Geesteren is het dan ook ‘alle hens aan dek’ want de boeren willen voor het eerst gras maaien, reden waarom de nesten van de grutto’s, wulpen, kieviten, scholeksters beschermd moeten worden."

Droogte
Maar er is meer wat de vogelwerkgroep bezig houdt. De verdroging maakt dat de weidevogelstand sterk terugloopt in Nederland. Plas-dras is één van de middelen die daarvoor ingezet worden. Plas-dras, wat houdt dat in? Groenbezig.nl ging praten met Hennie Schröder, voorzitter van de vogelwerkgroep Geesteren om te kijken wat de vogelwerkgroep allemaal doet op het gebied van weidevogelbeheer

Water
Plas-dras is een stuk weiland dat kunstmatig deels onder water wordt gezet terwijl het drassige deel veel mogelijkheden geeft aan de jonge vogels om zich te verbergen voor predatie (het wegroven en opeten door andere dieren zoals vossen, roofvogels etc). Een plas-dras is voor een boer een onbruikbaar stuk land, om die reden krijgt de boer er een vergoeding voor.

Liefde
Grotendeels dekt die vergoeding wel de vermindering van opbrengsten af, maar deels blijft het ook voor de boeren de liefde van de natuur die hen drijft. Op de foto kijken Hennie Schröder (rechts) en Theo Lohuis uit over 1 van de 4 plas-dras gebieden die onder beheer van de Vogelwerkgroep Geesteren vallen. De bamboestokken die Theo in de hand heeft zijn stokken die gebruikt worden om nesten te markeren, zo kan de boer om het nest heen maaien, zodat het gespaard blijft en de eieren kunnen uitkomen.

https://groenbezig.nl/.../weidevogelbeheer-vogelwerkgroep...


𝐎𝐧𝐳𝐞 𝟏𝐞 𝐤𝐢𝐞𝐯𝐢𝐭𝐬𝐤𝐮𝐢𝐤𝐞𝐧𝐬 𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟏

Samen met onze gasten Mark en Pim Oude Luttikhuis ontdekten we het eerste nestje kuikens van 2021, vandaag woensdag 14 april. Onze eerste nieuwe weidevogels kropen uit hun ei! Dat gebeurde in het plasdras van Henk Blokhuis in de uitgestrekte Veldhoek ten noorden van Geesteren.

EerstePim Oude Luttikhuis was onlangs de vinder van het eerste kievitsei in Twente. We hebben sindsdien een warme band met deze gedreven, jonge weidevogelliefhebber uit Stokkum bij Markelo. Zijn vader Mark Oude Luttikhuis groeide op in Mander en spotte in zijn jeugd al met heel veel plezier boerenlandvogels in de wijde omgeving van Geesteren.

SamenwerkingMark Oude Luttikhuis besteedt als bedrijfsleider bij uitgever Agrio veel aandacht aan de samenwerking tussen boer en natuur, maar ook aan liefhebbers van boerenlandvogels. Zo'n 60 stuks van het nieuwe, schitterende magazine Onze Weidevogels gaan vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren binnenkort weggeven aan geïnteresseerde lezers.

Weggeven"We hebben ook een flink aantal exemplaren van de tweede aflevering besteld", zegt voorzitter Henny Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. "Het is een zeer waardevolle krant boordevol informatie en rijk geïllustreerd met foto's en belangrijke informatie."