De super sociale scholekster

Een echte sociale vogel is de scholekster. Honderden verzamelen zich vaak op het strand aan de Noordzee. Mensen houden direct van deze prachtige, opvallende verschijning die steeds vaker daken met kiezelstenen verkiest om te broeden. Drones vallen de scholeksters met man en macht aan. Waarom? Geen idee. Voor zover mij bekend  is dit een van de weinige vogels die dit doen.

 

Kust

Scholeksters leven langs rivieren, bij meren en in weilanden. Je hoort de scholekster de hele dag door als het paartje broedt. Van verre klinkt het naderende geluid als je een drone in de lucht hebt. Te-piet, te-piet, te-piet. Vlakbij klinkt dat echt hard. Als in totale paniek scheren de scholeksters steevast vlak langs de drone. De bonte piet noemen sommigen deze weidevogel ook.

Vechten tegen je spiegelbeeld (video)

 

Scholeksters zijn in veel opzichten bijzondere weidevogels. Ze broeden op daken, vallen drones aan en ze slijten hun snavels met de snelheid van de nagels van je vingers. Gemak Maar wat hen ook bijzonder maakt: ze vechten graag met hun spiegelbeeld. Ze vechten eigenlijk met zichzelf. Op de prachtige dure gebouwen van het Gezondheidspark in Hengelo doet dit paartje scholeksters hun dagelijkse routine.

Deze prachtige vogel eet het liefst schelpdieren en schelpen. Die splijt hij met zijn snavelpunt. Daarna eet ie de inhoud. Alleen de schelp (schol) blijft over. De Britten noemen hem oystercatcher en de Duitsers Austernfischer. Maar oesters eet de scholekster helemaal niet. Dit is een misverstand. En de Vlamingen spreken van een zee-ekster.  Scholeksters hebben een opvallend kaarsrechte oranje snavel. Een grote variatie aan voedsel werkt hij ermee naar binnen. Dat vergroot aantoonbaar de overlevingskans van deze taaie vogel.


Toch is het aantal gehalveerd de afgelopen 30 jaren. Gebrek aan kokkels en mosselen in de Waddenzee, minder droogvallende zandplaten in het Deltagebied en de moderne agrarische bedrijfsvoering doen het aantal vliegvlugge jongen jaarlijks teruglopen. In de winter komen ze veel voor aan kust. Scholeksters uit Noord en Oost Europa komen naar het Waddengebied. Maar bij strenge vorst vertrekken ze verder naar het warme zuiden. 


Video 

 

Scholeksters met jongen bij GGD vaccinatielokatie in Almelo

 

Marcel Tettero


Scholekster met kuiken

 

Een scholekster met kuiken op het plasdras Veldhoek in Geesteren. Het was helaas de enige scholekster die dit jaar (2022) broedde in het buitengebied rond ons dorp. Scholeksters kiezen er steeds vaker voor te broeden op daken van bedrijfspanden of grote gebouwen met appartementen. Tussen de kiezels maken scholeksters hun eenvoudige nest. De bewoners merken de dieren snel op door hun alarmroep die regelmatig klinkt. 

Vanmorgen in alle vroegte zat er plotseling een prachtige scholekster op het dak tegenover onze woning.