𝟓𝟎𝟎𝟎 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐰𝐞𝐢𝐥𝐚𝐧𝐝𝐢𝐫𝐫𝐢𝐠𝐚𝐭𝐢𝐞

De Vogelwerkgroep Geesteren kreeg vanmiddag (woensdag 17 juli 2024) een cheque overhandigd van 5000 euro van de Rabobank Twente-Achterhoek. Het geld wordt ingezet voor het project weilandirrigatie.

 

Dit is een pilot waarmee we aan de ene kant weidevogels helpen aan een goede leefomgeving (biotoop) en aan de andere kant agrariërs een grote productie aan gras garanderen ondanks de droogte door klimaatverandering. De komende maanden willen we de financiering, er is ruim 200.000 euro nodig, helemaal rond krijgen.

 

Slangen

We willen ruim 70 kilometer slangen zo'n 30 cm in de grond leggen en daar met zonnepanelen water doorheen sturen. Het vocht komt bij de wortels van de plant terecht. Grote dieselaggregaten die het water omhoog slingeren, zijn dan overbodig geworden.

 

Fondsen

Aan het project dragen allerlei fondsen hun steentje bij, zoals SBNL Natuurfonds, het Dinamofonds en het Prins Bernhardfonds. Groen licht verwachten we binnenkort te krijgen van Leader, dat geld onder meer uit Brussel verdeelt. De gemeente heeft een bijdrage toegezegd via de zogeheten KGO-gelden.

 

Journalist Leo van Raay van De Twentsche Courant Tubantia en Lauk Bouhuijzen van de agrarische pers Agrio en het blad Vee- en Gewas maakten van de gelegenheid gebruik vragen te stellen over het project. De werkzaamheden beginnen eind dit jaar al. Maar het systeem zal pas in 2026 operationeel zijn.


Dronepiloten verbeteren software

 

Dronepiloten van de Vogelwerkgroep Geesteren werken aan een nieuw programma dat het zoeken naar nesten met de drone nog veel makkelijker maakt. Jeroen Beunk en Clinton Herring maken een systeem waarbij de piloot alleen het perceel dat hij wil scannen, op het beeldscherm aanklikt waarna al direct een vliegschema voor de drone zich opent.

 

Snel

De piloot hoeft dus niet meer een vliegpatroon te laten berekenen door de controller van het apparaat. De drone kan direct opstijgen en snel beginnen met scannen voordat de zon op komt. Ook werken beide dronepiloten, die ook beroepsmatig veel met drones actief zijn, aan een snelle oplossing om de gevonden reeks hotspots snel in de boerenlandvogel monitor te krijgen.

 

Oefenen

Dit is dinsdagmiddag 16 juli 2024 afgesproken op de laatste oefenmiddag voor dronepiloten van dit seizoen. De nieuwe software moet ook meer inzicht gaan geven waar bijvoorbeeld een concentratie van grutto´s zich bevinden. Een paartje grutto´s broedt meestal op de plek waar zij het jaar er voor ook succesvol een aantal kuikens vliegvlug kreeg.

 

Succesvol

Dronecoördinator Anton Schrijver kijkt terug op een zeer succesvol jaar. Het aantal dronepiloten groeide tot 12 personen en het resultaat is grofweg hetzelfde als in 2023 maar toch is er minder uren gevlogen. "Er is gewoon veel efficiënter gevlogen afgelopen seizoen", zegt Anton Schrijver. In de wintermaanden willen de dronepiloten van de Vogelwerkgroep Geesteren oefenen met de nieuwe software. (Dinsdag 16 juli 2024)


𝐎𝐮𝐝𝐬𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐥𝐝𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐫 𝐢𝐬 𝟏𝟎𝟑 𝐣𝐚𝐚𝐫

Onze oudste veldwerker is Bert Rakhorst. Hij is 103 jaar en hij geniet nog elke dag van de vogels en het wild in de wei. “We lieten hem de filmpjes zien van de reddingsactie van 2 reekalfjes bij hem in de weide en vertelden hem dat de reekalfjes gespaard zijn gebleven”, vertelt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. “Hij vond dat prachtg om te horen.”

 

Vanuit zijn stoel kijkt hij vaak met de verrekijker om de reeën en vogels te spotten. Hij geniet daar enorm van, vertelde zijn dochter. Voor onze Vogelwerkgroep zijn veldwerkers enorm belangrijk. Zij kennen hun gebied uitstekend en weten door uren te observeren welk wild er zit en of er weidevogels broeden. We kunnen dan gericht zoeken met de drone en hoeven niet alle weilanden te scannen. 

(Dinsdag 9 juli 2024)


𝐆𝐨𝐞𝐝 𝐬𝐞𝐢𝐳𝐨𝐞𝐧 𝐝𝐫𝐨𝐧𝐞𝐭𝐞𝐚𝐦𝐬 𝐕𝐨𝐠𝐞𝐥𝐰𝐞𝐫𝐤𝐠𝐫𝐨𝐞𝐩 𝐆𝐞𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧

 

De Vogelwerkgroep Geesteren heeft een uitstekend seizoen achter de rug. Meer dan 200 eieren van weidevogels hebben vrijwillige dronepiloten van de Vogelwerkgroep afgelopen voorjaar ontdekt. Maar ook meer dan 50 haasjes en 23 reekalfjes hebben zij gezien met de warmtebeeldcamera aan de drone. Die prima resultaten meldde coördinator Anton Schrijver van het droneteam gisteravond op een vergadering van de stichting in het clubhuis aan de Haarstraat in Tubbergen.

 

Piloten

Het aantal dronepiloten groeide verder tot 12 vrijwilligers. Zij waren 48 keren actief, twee keer minder dan het jaar er voor. Het aantal nesten van de grutto dat werd ontdekt was net zo groot als het jaar er voor: 21.

Het aantal kievitsnesten dat een dronepiloot zag was 44 tegen 46 in 2023. Het aantal nesten van de wulp was slechts 3 tegen 16 het jaar er voor.

 

Tureluur

De cijfers geven geen reëel beeld, zo werd al snel duidelijk in de vergadering. Het aantal nesten dat met de drone van een tureluur werd gevonden was nihil. Maar er zijn wel op meerdere plekken tureluurs met kuikens gezien door onze veldwerkers. Gebiedscoördinator Leonard Rouhof van Noordoost Twente drong er op aan de cijfers beter te gaan registreren per deelgebied. Als dat gebeurt kun je volgens hem goede conclusies trekken hoe succesvol een plasdras of een weidegebied functioneert voor de weidevogels.

 

Tegenvaller

Een grote tegenvaller is dat elf gruttonesten in de Ketner maar 2 of 3 vliegvlugge grutto's hebben opgeleverd. Dat is veel te weinig. Waarom dit aantal zo klein is dit jaar durft niemand te zeggen.

Is er gebrek aan voedsel of is er sprake van predatie? In het natte voorjaar verdronken veel muizen. Uilen moesten daarom op zoek naar ander voedsel. Veel beter waren de resultaten bij de plasdrassen van Frons en Blokhuis in de Veldhoek.

 

Stroomraster

Ook veel lof had Leonard Rouhof voor Theo Lohuis die een reeks stroomrasters plaatste vaak met hulp van een of enkele veldwerkers. De elektrische rasters of schrikdraden beschermen nesten met kuikens of eieren van weidevogels tegen predatoren zoals de vos, marter en kat. De resultaten van de weidevogels vullen we nog aan met de cijfers van de veldwerkers waarna de definitieve resultaten bekend worden gemaakt.

 

 

Op de foto van links naar rechts: Henny Kamerink, Harrie Nobbenhuis, Jeroen Beunk, Richard Boerrigter, Laurens Brummelhuis, Anton Schrijver, Leonard Rouhof en Theo Lohuis. Foto: Marcel Tettero


𝐇𝐨𝐞 𝐥𝐨𝐤 𝐢𝐤 𝐞𝐞𝐧 𝐳𝐞𝐥𝐝𝐳𝐚𝐦𝐞 𝐡𝐮𝐢𝐬𝐳𝐰𝐚𝐥𝐮𝐰?

 

Richard Boerrigter 'heeft wat' met de huiszwaluw. Op zijn erf net buiten Tubbergen miste hij ze eigenlijk al jaren een beetje. Ze werden jaar na jaar zeldzamer.

Hij kocht daarom twee prachtige exemplaren van porselein op een vakantie in Portugal en schroefde ze aan de muur van de schuur in het voorjaar. Dan maar zo, dacht hij. Het was ergens in april. "Een paar weken later zaten er tot mijn grote verbazing twee nesten van de huiszaluwen hier aan de muur", vertelt Richard Boerrigter trots. "Ze waren helemaal van mest en modder gemaakt."

 

Kommetje

Johan Drop, die regelmatig op het erf komt voor de uilen in de schuur van Boerrigter, zei: 'ik zal je een paar kommetjes meenemen.' Die kommetjes waren kant en klare zwaluwnesten. "De jongen komen terug op je erf", waarschuwde Johan Drop nog en een verbaasde Boerrigter kon er vervolgens elk jaar een kommetje bij plaatsen. Weer een nestje met jongen er bij. Fantastisch. Nu, acht jaren verder, hangen er al tien kommetjes waarin af en toe zwaluwen broeden. Op dit moment zitten er 5 jongen in twee nesten. Ze kijken regelmatig met hun koppies over de rand. "Waar blijft mijn eten?"

 

Vliegen

Sindsdien is Richard Boerrigter super trots op de prachtige lange-afstandstrekkers die helemaal naar tropisch en zuidelijk Afrika vliegen om te overwinteren. Ze scheren vlak voor je over de grond om vliegen te vangen. "Sommigen klagen over de poep onder de nesten. Maar dat stelt ja helemaal niets voor. Nee, het zijn prachtige vogels. Ik heb er wat mee." (Donderdag 4 juli 2024)


𝐇𝐞𝐭 𝐰𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐰𝐮𝐥𝐩

 

 

Het is een wonder. Het land is 5 keer achter elkaar bewerkt. Toch bleef dit nest op de foto met jongen van de zeldzame wulp helemaal in tact. Hoe is dat mogelijk? Wonderen bestaan.

 

Groepen

De foto’s gingen de afgelopen dagen rond in app groepen van vogelbeschermers. "Ik kan je de foto laten zien. In juni van dit jaar gemaakt, een week nadat het land voor de laatste keer is bewerkt. Dat was op een erf ergens tussen Reutum en Ootmarsum.”

 

Overleefd

Het grasland is eerst twee keer gemaaid daarna geschut, gehakseld en er is stikstof op gezaaid en toch hebben de kuikens het overleefd. “Kijk, je ziet nog de rechte sporen van de machine afgedrukt in het gras. Dit is echt ongekend.”

 

(Woensdag 3 juli 2024)


Geweldige stagiair redt de dag droneteam

 

Een droneteam van de Vogelwerkgroep Geesteren heeft vandaag een marathon inzet achter de rug. Van 4.30 tot ongeveer 11.00 uur zochten we reekalfjes. De batterijen waren op toen onze stagiair met zijn eigen apparatuur ons uit de brand hielp. De loonwerker was zelfs bijna begonnen met maaien toen we nog naar een kalfje in het weiland zochten. Het rende gelukkig weg toen we naar het kalfje liepen. Het maaien kon beginnen. Wat een prachtige dag!

 

Dronenetwerk

De dronepiloten Henny Kamerink en Marcel Tettero kregen dit keer assistentie van Clinton Herring die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt en in ons land zich als vrijwilliger inzet voor het Natuurdronenetwerk Nederland met zijn splinternieuwe Mavic3, uitgerust met de modernste warmtebeeldcamera. "Ik wil heel graag meer ervaring opdoen en een keer met jullie meelopen", had hij ons al meerdere keren laten weten via Messenger.

KalfjesOm half vijf stonden we met zijn drieën in het weiland van Vera Oosterhuis-Boksebeld in Mander. Heel veel hazen zagen we op onze beeldschermen en ook nog twee reekalfjes. Ze lagen vlak bij elkaar. Omdat we een technisch mankement moesten oplossen met de apparatuur, liepen we al snel flink achter op ons schema. Een bomenrij stoorde onze wifi-verbinding. En we moesten nog naar twee andere adressen. De agrariërs en loonwerkers willen maaien en de zon komt zo op. Het is prima weer deze zaterdag en het gras staat hoog. Dus na overleg hebben we besloten later op de ochtend terug te komen naar de plaats waar we zijn begonnen, bij Vera. De exacte plekken van de twee kalfjes stonden immers al in het geheugen van de drone. Geen probleem.

 

Fazant

Een moeder reegeit kregen we op het tweede adres in Manderveen in het vizier. Dat was bij Gerben Collet waar we een reekalfje vonden en op aanwijzing van Gerben nog naar een eendennest hebben gezocht. "Die zit er elk jaar." En dat kon Marcel Tettero bevestigen. Hij heeft veldwerker Richard Boerrigter vorig jaar hier geassisteerd. In plaats van het nest van een eend vonden we dit keer een fazant die luid schreeuwend van ons vandaan vloog. Het sein stond vanaf nu op veilig. Er liggen geen kalfjes in het land dat Gerben nu onmiddelijk gaat maaien. Wellicht hebben er wel kalfjes gelegen. Maar we zitten laat in het seizoen en ze kunnen nu op eigen benen staan en weglopen het bos in.

 

Moeder

Het derde adres waar we heen moesten, lag ongeveer een kwartier rijden verderop, in Reutum. Weer zagen we veel haasjes via de drone in dit veld liggen. We waren bij Arjan Paus. Als de dronepiloot de drone omlaag brengt tot 12 meter en we met de drone te dicht bij kwamen, dan kwam de warmtebron plotseling in beweging en zag je heel duidelijk een levend dier over je zwart-wit beeldscherm een willekeurige kant op schuiven.

En ook troffen we een prachtige reegeit aan, die mogelijk drachtig (zwanger) zou kunnen zijn. Kalfjes vonden we immers hier niet meer. Met Arjan is Marcel ter plekke gaan kijken in het veld, recht onder de drone, waarna de moeder reegeit er vandoor ging, richting de bosrand. Van ons vandaan. Een fazant en een reeks haasjes verder vonden we er geen reekalfjes meer. Daar waren we vooral naar op zoek. Ondertussen waren de batterijen leeg en moest Henny Kamerink afhaken vanwege een afspraak. Maar we zouden toch nog terug gaan naar adres nr. 1 waar twee reekalfjes in het weiland liggen? De loonwerker staat straks klaar om te beginnen met maaien.

 

Scannen

Onze bescheiden stagiair Clinton Herring, al volop actief voor het Natuurdronenetwerk Nederland, en veel meer ervaring rijker dan we hadden gedacht, hielp ons toen op een geweldige manier uit de brand. Zijn gloednieuwe Mavic3 met batterijen die de drone bijna een keer zo lang in de lucht houden, heeft een groot deel van het enorme weiland van Vera in Mander nog gescand. We waren terug op de plek waar we waren begonnen. Clinton en Marcel hebben ieder op een eigen beeldscherm nauwlettend gekeken of we nog ergens lichtvlekken zagen op de zwart-witte schermen van de warmtebeeldcamera. De motor van de maaier stond al warm te draaien aan de rand van het weiland.

 

Rennen

De loonwerker en Andre, een veldwerker die Vera weer goed kent, hielden ondertussen een oogje in het zeil. Andre zag een reekalfje weg rennen. Na een kwartiertje zoeken met de drone liepen we het veld in en zagen nog een reekalveren wegrennen uit het weiland. Het gevaar voor deze dieren is geweken. We konden vanaf dat moment beginnen aan een prachtige zonnig zaterdag. De klok sloeg 11 uur.


Forse steun voor Vogelwerkgroep Geesteren

 

De Rabobank Noord en West Twente kent de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren een forse steun toe van 500 euro. Jos van de Aast uit Langeveen maakt deel uit van de ledenraad en stelde voor geld aan de Stichting Vogelwerkgroep Geesteren te doneren.

 

Hij mag als lid van de ledenraad elk jaar een voorstel voor een subsidie goed onderbouwd voordragen.


"Jullie doen zoveel goed werk, redden van reekalfjes en weidevogels", zei Van de Aast maandagmiddag in een toelichting. Hij hoort hierover alleen maar positieve geluiden in Geesteren, Manderveen en Langeveen. "Bovendien gebeurt dit nu al jaren lang."

 

Landbouw
Hij vond de bijdrage die de Vogelwerkgroep levert aan de biodiversiteit en een duurzame landbouw doorslaggevend voor de steun. Een symbolische cheque overhandigde hij maandagmiddag aan voorzitter Hennie Schröder en secretaris Marcel Tettero van de Stichting Vogelwerkgroep Geesteren.


Jeugd geniet van ringen kerkuilen

 

Kinderen van de buitenschoolse opvang De Boerderij maakten vrijdagmiddag (14 juni 2024) iets heel bijzonders mee. Ze zagen hoe Johan Drop drie kleine kerkuilen ringetjes om de poten deed. Dat gebeurde voor wetenschappelijk onderzoek.

Behoud
Johan Drop is al jaren coördinator voor Twente van de stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland. Hij zet zich ruim 30 jaren in onder meer voor het behoud van uilen. Johan stuurt vrijwilligers aan en zorgt voor voldoende nestkasten in de omgeving. In goede jaren met veel muizen ringt hij meer dan honderd jonge kerkuilen bij tientallen boeren.

Genoten
De kinderen genoten met volle teugen van de klus. Ze konden de drie jonge kerkuilen van dichtbij zien en bezochten ook de biggetjes op de boerderij van Theo Lohuis waar de kerkuilen uit hun eieren kropen.

 

Slecht
Dit jaar was niet zo'n goed jaar voor kerkuilen die alleen muizen eten. De vele regenval deed het aantal muizen flink dalen. Er was dus weinig voedsel. Drie jaren geleden is de stand van de kerkuil zelfs extreem hard achteruit gelopen. Toen viel veel sneeuw in het voorjaar. De stand van de kerkuil is daardoor hard achteruit gelopen. Nu, drie jaren verder, is de stand van de kerkuil zich nog steeds aan het herstellen, zegt Johan Drop. (Vrijdag 14 juni 2024)


𝐌𝐚𝐚𝐢𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐤𝐮𝐢𝐤𝐞𝐧𝐬 𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧

 

Onze veldwerkers Robin Veldhuis en Richard Pastoors hebben weer geweldig werk verricht. In het bijzondere weiland van Chiel Kamphuis, waar grutto's, kieviten en de tureluur hun nesten hebben gemaakt staken zij de handen flink uit de mouwen.

 

Kort

Een gedeelte, dat is blijven staan, is nu alsnog gemaaid. De kuikentjes zitten in het iets kortere gras, dat eerder is gemaaid. Over mozaïek landschap gesproken, dit is ideaal. Na het maaien is het gras geschut en in genen, in rijen gras, gelegd. Later heeft de balenpers het gras in balen geperst en opgeladen.

Om te voorkomen, dat de kuikentjes zich gaan ophouden in het gemaaide weiland, moeten we ze verdrijven. Daarna plaatsen we stokken met plasticzakken om de vogels af te schrikken. De kuikentjes blijven dan weg, weg van de onrust, weg van de vreemde stokken met rondwaaiende zakken. Dit werkt prima voor een dag, daarna treedt er gewenning op en doen de vogels er niks meer op uit.

Hoe werkt het? Eerst wordt er overlegd, waar de te verdrijven kuikentjes naartoe moeten, bijvoorbeeld naar de rechterkant. Vervolgens gaan de veldwerkers vanaf de linkerkant op zo'n 100 meter langzaam zigzaggend richting de kuikentjes lopen. De oude vogels worden onrustig en leiden de jonge kuikentjes het weiland uit.

Zijn de veldwerkers echter te dichtbij de kuikentjes gekomen, dan vliegen de oude vogels alarmerend naar de veldwerkers toe. Op dat moment gaan de jonge kuikentjes zich drukken en blijven beweegloos liggen. Iets wat niet de bedoeling is.

De veldwerkers trekken zich terug, weg uit het weiland, net zover totdat de alarmerende oude vogels terugvliegen naar hun jongen. Dan roepen ze hun kuikentjes weer. De jonge kuikentjes trekken nu met de ouders verder weg, weg van het ‘gevaar’ van de veldwerkers.

Herhalen

De veldwerkers herhalen hun actie weer, langzaam zigzaggend lopend naar het weiland. Zodra de kuikentjes het beoogde weiland hebben verlaten, kunnen de werkzaamheden beginnen.

 

Oprapen

In dit geval werd het gras in genen gelegd. Het beste is dat het gras hierna direct wordt opgeraapt. Zit er nog een onzekere tijd tussen, dan moeten de veldwerkers wachten of stokken met lawaaierige plasticzakken plaatsen. In dit geval was dat laatste de juiste uitkomst. De balenpers was helaas hier kapot. Pas laat in de avond is het alsnog in de balen geperst.

(Beschrijving door voorzitter Hennie Schröder van Vogelwerkgroep Geesteren)


Verdwaald pulletje herenigd met ouders

 

Een grutto kuiken is herenigd met de ouders nadat het was verdwaald. De agrariërs Arjan en Michel Frons deden er alles aan het pulletje te redden. Samen met de Vogelwerkgroep zijn de ouders opgespoord. Daar is het kuikentje vrij gelaten en herenigd. Super actie. Klasse.

 


𝐕𝐞𝐫𝐝𝐰𝐚𝐚𝐥𝐝 𝐤𝐮𝐢𝐤𝐞𝐧𝐭𝐣𝐞 𝐡𝐞𝐫𝐞𝐧𝐢𝐠𝐝 𝐦𝐞𝐭 𝐨𝐮𝐝𝐞𝐫𝐬

Agrariër Arjan Frons belde de voorzitter van de Vogelwerkgroep Geesteren op. Hij had een jong gruttokuikentje gered tijdens het schudden van het gras in zijn weiland. Veldwerker Richard Boerrigter is hals over de kop naar het weiland gereden. Samen hebben ze de strategie doorgenomen om het kuikentje te herenigen met de ouders.

Opsporen

Het kuikentje moet nabij de ouders worden losgelaten, dat staat vast. Zijn deze echter weggetrokken met eventuele andere jonge kuikentjes, dan moeten die eerst worden opgespoord.

In deze situatie was het zo niet moeilijk, omdat de veehouders Arjan en Michel Frons ook de weidevogels hoog in hun vaandel hebben. Ook zij doen graag mee met het laten staan van zogeheten braakligstroken. Zo’n 10 meter extensief kruidenrijk ingezaaide vluchtstroken langs het intensieve weiland.

 

Vertrouwd

Hier zijn ze een overeenkomst aangegaan met het gebiedscollectief Noord Oost Twente, www.gebiedscollectiefnot.nl. Dat bleek ook nu weer een gouden greep te zijn. Het geredde kuikentje liep rustig het vertrouwde gebied in, zodat de werkzaamheden door konden gaan.

 

Kort

Zodra het gras ingekuild is, trekken de kuikentjes weer naar het kortere gras. Wat een mooie actie. Hulde aan Michel en Arjan, en natuurlijk Richard van de Klumper voor zijn deskundig advies. De foto's spreken voor zich.


𝐑𝐞𝐞𝐤𝐚𝐥𝐟𝐣𝐞 𝐨𝐧𝐭𝐝𝐞𝐤𝐭 𝐛𝐢𝐣 𝐝𝐞 𝐰𝐚𝐥

 

We hebben een reekalfje ontdekt vanmorgen. Super! De landeigenaar vermoedde dat er een zou liggen. Hij zag de moeder, een reegeit regelmatig op een specifiek deel van het land.

 

Moeder

Met de faunadrone vonden we het kalfje onder de bomen bij een houtwal. De moeder is altijd in de buurt om het jong te voeden.

 

Primeur

Voor dronepiloot Richard Boerrigter was dit een bijzondere moment. Hij vloog voor de eerste keer helemaal zelfstandig met de faunadrone.

 

Oppassen

Jeroen Beunk assisteerde en zocht een aangrenzend perceel af met zijn faunadrone met warmtebeeldcamera. De klus was na een uurtje geklaard en de loonwerker zou vandaag direct gaan maaien. Dus nog even oppassen met het kalfje in de wal.

 

(Zaterdag 8 juni 2024)


𝟒 𝐫𝐞𝐞𝐤𝐚𝐥𝐟𝐣𝐞𝐬 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐝

Veldwerker Gerrit Olimulder had een fantastische ochtend op verkiezingsdag, donderdag 6 juni 2024. Maar liefst 4 reekalfjes vond hij samen met dronepiloot Laurens Brummelhuis en coördinator Anton Schrijver. Van de partij waren ook veldwerker Richard Steggink en de nieuwe dronepiloot Jeroen Beunk.

Gerrit Olimulder kent het weiland als zijn broekzak en weet dat er reegeiten met kalfjes in moeten liggen. Het land is lange tijd niet gemaaid. De agrariër kon er niet op met de machine omdat de bodem te nat was. De reegeiten en reebokken maakten daar dankbaar gebruik van. De agrariër heeft het land onmiddellijk gemaaid nadat de kalfjes uit de weide waren verdreven.

Nagekomen bericht:Gerrit Olimulder heeft vanmiddag nog even contact gehad met Ben Wesselink, waar we vanmorgen 4 reekalfjes uit het gras hebben verdreven, zodat er gemaaid kon worden. Er is gemaaid in blokken van binnen naar buiten zodat eventueel reekalfjes die weer het gras in zijn gelopen de kans te geven veilig naar de buitenkant te gaan. 2 reekalfjes zijn nog weer gezien aan de bosrand en zijn veilig het bos in gegaan.

Al met al is het in deze fase goed afgelopen door een goede samenwerking met de agrariër.

 

(Donderdag 6 juni 2024)


𝐑𝐞𝐞𝐤𝐚𝐥𝐟𝐣𝐞𝐬 𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐧 𝐨𝐩 𝐝𝐚𝐠 𝐯𝐞𝐫𝐤𝐢𝐞𝐳𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧

 

Een droneteam van de Vogelwerkgroep Geesteren haalde vanmorgen op verkiezingsdag 6 juni 2024 in totaal 4 reekalfjes uit weilanden vlakbij Geesteren. Veldwerker Gerrit Olimulder hoefde niet veel te doen, alleen vele honderden meters lopen door het vaak kniehoge gras.

 

De met de drone ontdekte reekalveren renden op het laatste moment en op eigen kracht het land uit. De agrariër begon direct daarna te maaien zodat geen kalfje in de machine kon komen. Video volgt.

(Donderdag 6 juni 2024)


Vrijwilligers vinden reekalfje

 

Vrijwilligers vinden reekalfje vlak voor het maaien van de weide.

#reekalfjes #vwggeesteren

 

(woensdag 5 juni 2024)


Plastic zakken om grutto’s te verdrijven

De ervaren veldwerker Richard Boerrigter heeft woensdagochtend de stokken met plastic zakken van Harrie Nobbenhuis verplaatst richting de jonge gruttokuikentjes. De oude grutto's hebben de jonge kuikentjes verder weggeleid naar het perceel, die Edwin Schröder speciaal heeft laten staan voor de weidevogels.

Kelvin Koopman en Luuk Stopel van loonwerkersbedrijf Wesselink uit Manderveen, loonbedrijfwesselink.nl, hebben voor aanvang van de maaien eerst contact met de vogelwerkgroep opgenomen om te overleggen over de strategie van het maaien.

Besloten is, dat er werd begonnen met maaien vanaf de linkerkant naar de rechterkant, zodat de kuikentjes alle tijd hebben om zich te verplaatsen. Dit is ook gebeurd met als resultaat, dat alle kuikentjes zich tijdig hebben verplaatst naar het veilige uitwijkperceel, speciaal voor de weidevogelkuikentjes van Edwin Schröder. Dit 1 ha grootte perceel mag pas half juni worden gemaaid.


𝐍𝐢𝐞𝐮𝐰𝐞 𝐝𝐫𝐨𝐧𝐞𝐩𝐢𝐥𝐨𝐨𝐭 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐭𝐞𝐫𝐤𝐭 𝐕𝐨𝐠𝐞𝐥𝐰𝐞𝐫𝐤𝐠𝐫𝐨𝐞𝐩

Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren hebben dinsdagavond het grote, mooie uitgestrekte weiland van Edwin Schröder gescand met de weidevogeldrone van onze nieuwste, maar zeer ervaren, droneteamlid Jeroen Beunk. Zij waren op zoek naar vervolglegsels van weidevogels, met name de grutto's en ze zochten ook naar reekalfjes.

"We vonden geen nesten meer, wel 2 groepjes van grutto's met jonge kuikens", aldus Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep. "Vervolgens hebben we stokken met plasticzakken geplaatst, zodat de jonge gruttokuikentjes werden weggeleid door de ouders." De ouders hekelen de onrust door het geruis van plastic.

Hier was de bedoeling, dat het gebied verkleind wordt van 45 hectare naar 5 ha. Het grote weiland werd vanmorgen gemaaid. Nu hadden de jonge kuikentjes meer tijd om zich te verplaatsen, weg van het ‘gevaar’, weg van de plasticzakken.

(Woensdag 5 juni 2024)


15 prachtige steenuilen er bij

Harrie Nobbenhuis en Theo Lohuis hebben met veel succes een ronde gemaakt langs de steenuilen in de buurt van Geesteren. Het ging om vijf kasten. Daarin zaten in totaal 15 jongen en in vier kasten vond het tweetal nog eens negen eieren. Prachtig. Wat een mooie klus.

 

Ringen

De jongen worden binnenkort geringd voor wetenschappelijk onderzoek door vrijwilligers die zijn  verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen (Rug).

(Vrijdag 31 mei 2024)


Vechten met je spiegelbeeld

 

Scholeksters zijn in veel opzichten bijzondere weidevogels. Ze broeden op daken, vallen drones aan en ze slijten hun snavels met de snelheid van de nagels van je vingers. Gemak Maar wat hen ook bijzonder maakt: ze vechten graag met hun spiegelbeeld. Ze vechten eigenlijk met zichzelf. Op de prachtige dure gebouwen van het Gezondheidspark in Hengelo doet dit paartje scholeksters hun dagelijkse routine. De vloer is er al bezaaid met poep. Ze voelen zich er in elk geval op hun gemak.

(Dinsdag 28 mei 2024)


𝐍𝐞𝐬𝐭 𝐟𝐚𝐳𝐚𝐧𝐭 𝐮𝐢𝐭𝐠𝐞𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧

 

Een nest van een fazant is afgelopen nacht uitgekomen. Het is niet vernield of gepredeerd, zoals een van onze veldwerkers aanvankelijk meldde. De eitjes zijn netjes uitgekomen, zo blijkt uit navraag. Toch nog hartstikke mooi nieuws. Super.

 

(Dinsdag 28 mei 2024)


1e keer nest scholekster ontdekt

 

Mijn eerste nest van een scholekster heb ik ontdekt met de faunadrone. Wat gaaf. Ook nog 4 nesten van kieviten gevonden vanmorgen, zondag 26 mei 2024.

 

Fel

Omdat de zon fel scheen tegen 7 uur moesten we de boel opbreken. Maar we hebben flink wat weilanden en akkers kunnen afzoeken. Theo Lohuis assisteerde als veldwerker en Hennie Schröder keek mee als co-piloot. We hebben gezocht bij plasdras Hankamp in de Veldhoek.

 

(26 mei 2024)


“Door u kunnen wij de kinderen van groep 5 een leuke educatieve lesactiviteit geven. Bedankt voor het uilenbal uitpluis pakket.” Van basisschool de Wiekslag in Tubbergen kregen we onder meer een prachtige herdruk van het boek Texel van Jacques Thijsse.


5000 volgers op Facebook. Wat een mijlpaal! Aaltina Sportel uit Radewijk overweegt met haar buurtschap eens te onderzoeken hoe je met een drone agrariërs kunt helpen weidevogels en reekalfjes te redden. Dus werd ze onlangs volger van de Vogelwerkgroep Geesteren

Aaltina Sportel krijgt gebak, een mok met een grutto afbeelding daarop en mappen met  prachtige plaatjes van vogels.


𝐆𝐚𝐬𝐭𝐯𝐫𝐢𝐣𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐞𝐧 𝐧𝐨𝐚𝐛𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐚𝐩 𝐢𝐧 𝐆𝐞𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧

 

De Vogelwerkgroep Geesteren is superblij met het bezoek van onze vrienden bij de stichting Weidevogels Hof van Twente en de Agrarische Natuurvereniging Hooltwark. Zij willen onze ervaringen met plasdrassen monitoren en de Vogelwerkgroep kan weer leren van de successen in de gemeente Hof van Twente.

 

Mooi

Wat een machtig mooi bezoek. Iedereen was zeer tevreden na afloop van het ruim 3 uren durend bezoek. Dank vooral ook aan de gastvrijheid van onze agrariërs met hun prachtige plasdrassen in de Veldhoek.

𝐇𝐨𝐟 𝐳𝐨𝐞𝐤𝐭 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐝𝐫𝐚𝐬

Wat een fantastisch bezoek. Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren leidden hun collega's van de stichting Weidevogels Hof van Twente en de Agrarische Natuurvereniging Hooltwark rond. Zij willen samen ook een plasdras gaan aanleggen.

 

Geesteren telt er inmiddels 6, in bijna alle soorten en maten. Maar vooral de kleine greppelplasdras, de laatste innovatie bij agrariër Hennie Blokhuis, trok belangstelling van het bezoek.

Nest

Ook de plasdrassen van Frons en Kamphuis hebben we bezocht. Dronepiloot Roger Borre van Weidevogels Hof van Twente vond als kers op de taart een prachtig nest van een kievit en zelfs nog van een grutto. Wat een geweldige avond in de prachtige Veldhoek.

 

Beleid

De Vogelwerkgroep Geesteren onderhoudt al enkele jaren contact met Hof van Twente. Het bestuur van Weidevogels Hof van Twente schreef vorig jaar een beleidsplan met begroting met het doel de grutto, wulp, tureluur, scholekster en kievit te behouden in haar gemeente. Een droneteam is inmiddels al drie weken actief in Hof van Twente.


𝐆𝐫𝐮𝐭𝐭𝐨'𝐬 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐝 𝐢𝐧 𝐆𝐞𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧

Zeer dichte mist. Een probleem. Toch heeft ons droneteam vanmorgen vanaf 5.30 uur kunnen vliegen en veel weidevogels gevonden. Dronepiloot Robin Woudstra suggereerde lager te gaan vliegen in de mist dan op de gebruikelijke 35 meter en dat werkte.

Ondergetekende liet de drone zakken tot op zo'n 12 meter en ik zag vrij vlot daarna al drie stipjes op het beeldscherm bewegen. Dat moeten wel kuikens zijn, vlak bij het plasdras aan de rand van het weiland. We ontdekten verderop in het weiland geen nesten, geen vogels en geen kuikens.

In overleg met onze voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren heeft eigenaar Chiel Kamphuis besloten een stuk weide te laten staan. Hij ging er niet maaien om te voorkomen dat kuikens toch in de machine terecht zouden komen. Er zouden, zo hebben we onlangs al ontdekt met de faunadrone, 14 paartjes kieviten, 6 paartjes grutto's en een paartje tureluurs zitten. In de weilanden in de omgeving zitten ook nog eens zo'n 20 paartjes kieviten.

We vonden ook haasjes en enkele kuikens van kieviten. De haasjes hebben we aan de rand van het weiland gelegd en de kuikens op dezelfde plek achtergelaten waar we ze gevonden hadden, nadat er gemaaid was. De moeder kan haar pullen dan makkelijk terug vinden. Daarna keerde de rust terug op het enorme weiland in de Veldhoek. En de zon brak eindelijk door. Het werk zit er op. Koffie!


Bam! Op de voorpagina

 

Bam. Voorpagina nieuws. Dank, Op en Rond de Essen dat huis aan huis wordt verspreid. Super mooie aandacht voor het werk van de Vogelwerkgroep Geesteren.

 

Zeldzaam

Een bezoek van een wethouder gebeurt niet vaak. En mooi een zeldzaam nest van een wulp ontdekt. Grote klasse!

 

Zie:https://www.openronddeessen.nl/.../wethouder-vindt-nest-wulp

 


Kuikens uit ei

Onze veldwerker ontdekte 7 mei 2024 dat 2 eieren net zijn uitgekomen. De kuikens zitten nog in het nest. De veldwerker voerde een nestcontrole uit bij de 8 nesten op het land van Kruse waar vrijwilligers van de Vogelwerkgroep de nesten eerder al in mandjes hadden gedaan zodat de nesten makkelijk te verplaatsen zijn als het land wordt bewerkt.

Vorige week waren er 2 nesten leeg. Dat kwam door predatoren, waarschijnlijk kraaien “want ik vond verderop halve schillen”. En eieren van de scholekster waren ook aangevreten. Maar de overige nesten zijn intact.

“Morgen gaan ze vlas zaaien, dus daarom vanavond even controle gedaan. Van de 5 nesten waren er 3 inmiddels uitgekomen.” En 1 nest is nog intact maar komt ook uit.

“Dus een mooi resultaat. Morgenvroeg ga ik de 2 nesten eventueel tijdelijk even verplaatsen als ze zaaien. Ik krijg dan bericht van Kruse.”


𝟓 𝐫𝐞𝐞𝐤𝐚𝐥𝐟𝐣𝐞𝐬 𝐠𝐞𝐯𝐨𝐧𝐝𝐞𝐧

Wat een fantastische ochtend. In totaal 5 reekalfjes gevonden en nog een nest van een wulp met 4 eitjes. Twee reekalfjes hebben de veldwerkers Niels Stroot en Eddy Geerdink in het gaas gezet zodat de kalfjes niet weg kunnen lopen wanneer de maaimachine bezig is. Zodra het gras is gemaaid halen de veldwerkers het gaas weg, keert de rust terug in het veld en kan de moeder de kalfjes weer melk geven.

We vonden nog drie andere kalfjes. Maar die lagen in weilanden die vrijdag na Hemelvaartsdag pas wordt gemaaid. Loonwerker Wesselink kon direct aan de slag.

Dit was een prima dag. Gisteren vloog het droneteam ook op reekalfjes. Maar toen is nog niets gevonden. De boer kon daar rustig het gras binnenhalen voor zijn koeien. Dronepiloot Laurens Brummelhuis was zeer tevreden over het verloop van de ochtend.(8 mei 2024)


𝐖𝐞 𝐡𝐨𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐦𝐞𝐞𝐫 𝐢𝐧

 

Agrariërs kunnen nesten prima ontwijken zonder dat nog iemand het land in hoeft. De verstoring blijft dan achterwege. Met de faunadrone leg je de coördinaten vast van een nest en met een druk op de knop kan de chauffeur op de trekker op zijn beeldscherm zien waar een 'hotspot' ligt in het land. Hij maait er dan ruim om heen en krijgt daar een vergoeding voor.

 

Maaien

Dronepiloot en software ontwikkelaar Roger Borre laat dat hier in een filmpje prachtig zien. De boer komt niet dicht een nest van een weidevogel. In het filmpje zie je onder meer een wulp en een kievit met kuikens.

(2 mei 2024)


𝐒𝐭𝐨𝐩! 𝐓𝐨𝐭 𝐡𝐢𝐞𝐫. 𝐍𝐢𝐞𝐭 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞𝐫. 𝐖𝐞𝐠 𝐣𝐢𝐣!

 

Een kievit verjaagt een tureluur. De collega weidevogels komt net iets te dicht bij. 'Dit is ons gebied. Wij eten van dit land. Weg jij!'

 

De veel tengere tureluur maakt direct rechtsomkeert en vertrekt. Een klein protesterend, bijna onhoorbaar piepje klinkt nog even tussen zijn snavels. Soms helpen ze elkaar maar nu niet. Want er zijn kuikens in het spel en dan maken de kieviten hier de dienst uit, in dit mooie weidevogelgebied.


Nest grutto en wulp ontdekt

 

Het lukte een droneteam van de Vogelwerkgroep Geesteren vanmorgen te vliegen met de faunadrone ondanks het voorspelde slechte weer. Dronepiloot Laurens Brummelhuis lukte het om samen met coördinator Anton Schrijver en veldwerker Harrie Nobbenhuis nesten van weidevogels op te sporen.

 

Zij vonden onder meer nesten van een grutto (foto nr. 1) en een wulp. Op de tweede foto wijst veldwerker Harrie Nobbenhuis, voorzien van hoofdtelefoon, een nestje aan dat hij zojuist vond exact onder de drone. Het team zocht bij de plasdras in het Huyerenscheveld ten westen van Geesteren.


Bingo. Het eerste nest van een grutto ontdekt 

 

Goed artikel in Op en Rond de Essen van deze week. We vonden het eerste nest van een grutto van dit jaar en dat is mooi nieuws om mee te beginnen.

 

Piloten

We hebben meer dronepiloten dan vorig jaar, de techniek is verbeterd en de resultaten waren er enkele dagen geleden ook naar. In een keer 13 nesten van grutto’s gevonden. Een record. Wat een prachtig resultaat.


Vogel vliegt van nest

 

Veldwerker Gerrit Olimulder schrikt zich een hoedje. Hij loopt naar de plek onder de drone waar een nest zou moeten zitten, vliegt op het laatste moment de vogel van het nest. Een wulp of toch een grutto. Er ontstaat enige discussie op onze socials via internet . Maar toch een mooie vondst. Super!


Drone vindt 13 nesten grutto

 

Een gigantisch succes bij de Vogelwerkgroep Geesteren vanmorgen, dinsdag 23 april 2024. Een droneteam vond liefst 13 gruttonesten met in totaal 35 eieren, 1 wulp met 4 eieren en 1 eendennest met 7 eieren.

 

Plasdras

De dronepiloten Roger Borre en Hennie Schröder, veldwerker Gerrit Olimulder en coördinator Anton Schrijver waren al ruim voor de klok van 6 uur aan het zoeken met de drone in de prachtige Veldhoek waar we 5 plasdrassen de afgelopen jaren hebben aangelegd.

Veldwerker Gerrit Olimulder (links), coördinator Anton Schrijver en dronepiloot Roger Borre actief in de Veldhoek tussen Geesteren en Manderveen. Foto Hennie Schröder.


Geweldige Natuur Beleef Dag

 

De Vogelwerkgroep Geesteren heeft haar verhaal over weilandirrigatie, de aanleg van 6 plasdrassen en de actie voor de weidevogels, Red de Grutto, vandaag heel goed kunnen uitdragen op de Natuur Beleef dag van onze collega-Vogelwerkgroep uit Ootmarsum die 40 jaar bestaat.

 

Het open huis was bij de prachtige Hoeve Springendal. Hier ontspringt de Mosbeek die naar Manderveen en Geesteren afwatert.

We konden onze drone laten zien en de stand van zaken van onze weidevogelstand bespreken met andere vogelvrienden. Veel vragen en opmerkingen kregen we over de veranderingen in het klimaat. Extremen als zeer natte voorjaren zoals de afgelopen weken was te zien en zeer droge zomers zorgden voor veel gesprekstof.

 

De Grutto uit Weerselo en Staatsbosbeheer waren ook vertegenwoordigd bij Hoeve Springendal.

Zondag 21 april 2024


Nieuwe samenwerking: 1e nest grutto ontdekt

 

Veldwerker Gerrit Olimulder van de Vogelwerkgroep Geesteren en dronepiloot Roger Borre van de Weidevogels Hof van Twente vonden zaterdagochtend (13 april 2024) het 1e nest van een grutto van dit jaar. Een super samenwerking levert een prachtige prestatie op. Grote klasse.

 

Roger Borre voorziet de Vogelwerkgroep Geesteren al 5 jaren van drones en belangrijke updates voor de software. Ook leidde hij onze 10 dronepiloten op en begeleidde ze. Zaterdagochtend vond het tweetal in totaal nog liefst 24 nesten van kieviten en een eendennest met 5 eieren in de Veldhoek bij Geesteren.

Roger Borre heeft eerst een weiland, waar de grutto zat, en daarna een maisland van ongeveer 10 ha gescand met de drone. Hij is daarna in de spotvluchtmodus alle hotspots nagelopen en de plekken van de vele nesten ingevoerd in het systeem. Door een foto te maken van 35 meter hoogte worden de coördinaten vastgelegd bij het plaatje. Via Telegram voert Roger Borre vervolgens de GPS plek in met de app Monitor Boerenlandvogels. Iedereen kan de app downloaden en zien waar de nesten liggen.

"Door eerst alles effectief af te vliegen hoeven de veldwerkers het veld nog niet in”, legt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep uit. “Er is geen onnodige verstoring. Je kunt dan nog onder maximale omstandigheden supersnel vliegen, voordat de zon op komt.”

Voortreffelijk

Bij een verstoring door de veldwerkers vliegt alles tegelijk de lucht in, zodat de laatste eieren te veel zouden afkoelen om gevonden te worden met de drone. “Petje af voor Gerrit Olimulder. Hij deed het voortreffelijk”, aldus voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. “Dit was voor hem de eerste keer als veldwerker om de nesten op te sporen. En dan ook nog eens het eerste gruttonest van dit jaar met 4 eieren vinden, dat is echt heel mooi.”

Grutto

"De helft van de nesten was al gevonden door onze vrijwilligers, die er ook al stokken bij hadden gezet", zegt Hennie Schröder. “De gruttonesten, waar wij eigenlijk op vlogen, hebben we niet gevonden. Er kunnen dus nog gruttonesten van 1, 2 of 3 eieren liggen.”

 

De stichting Weidevogels Hof van Twente is dit jaar begonnen met dronevliegen na informatie en hulp te hebben gekregen van de Vogelwerkgroep Geesteren. In het Tubbergse dorp hebben vrijwilligers al 5 jaren ervaring opgedaan met de drone onder leiding van coördinator Anton Schrijver.


𝐏𝐫𝐚𝐜𝐡𝐭𝐢𝐠 𝐏𝐚𝐬𝐞𝐧

Wat een prachtig Pasen. We vonden zaterdagmiddag 30 maart 2024 14 nesten. Onze jongste vrijwilliger, Robin Veldhuis (12), vond de meeste nesten. Grote klasse, Robin. In lijn liepen de 7 vrijwilligers over de akkers om nesten te ontdekken. Zo deden we 4 akkers in de Veldhoek bij Geesteren. De verstoring moet zo kort mogelijk zijn om te eitjes niet te veel af te laten koelen.


Goed jaar droneteam 


Meer dan 150 eitjes van weidevogels hebben dronepiloten van de Vogelwerkgroep Geesteren vorig jaar gevonden. Dat is een record. Maar ook een nest met twee kuikens en een nest met vier kuikens zagen zij via de camera aan de drone. De coördinaten leggen de piloten vast met de software op de afstandsbediening (controller). De dronepiloten vonden ook nog nesten van 5 paartjes patrijzen, 3 paartjes fazanten en 39 reekalfjes.

Maaien
Dronecoördinator Anton Schrijver van de Vogelwerkgroep Geesteren presenteerde donderdagavond in de Herterij de resultaten van de dronepiloten. Zij waren actief in het voorjaar van 2023. De piloten vliegen 1 of 2 keer per week en gaan vanaf begin april op pad met een co-piloot en een veldwerker die het gebied goed kent. De agrariër of landeigenaar melden op tijd wanneer zij het gras gaan maaien. De coördinator kan de inzet van de drone dan op tijd regelen.

Druk
Het team is 's morgens voor dag en dauw al actief vanaf 1 april tot medio juni. De druk gedurende die 10 weken is vrij hoog. Maar door mond-tot-mondreclame melden zich steeds nieuwe vrijwilligers bij de Vogelwerkgroep Geesteren.

 Dat verlicht het werk aanzienlijk. Met de nieuwe software kunnen de piloten vanaf dit jaar ook 's avonds gaan vliegen en zoeken. De inzet kan daardoor worden verdubbeld.

Foto: Anton Schrijver achter de controller van de drone tijdens een testvlucht bij Robor Elektronics in Bentelo, onze leverancier. (Foto Marcel Tettero)


𝐖𝐞𝐢𝐝𝐞𝐯𝐨𝐠𝐞𝐥𝐠𝐞𝐛𝐢𝐞𝐝𝐞𝐧 𝐆𝐞𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐧𝐚 𝐣𝐚𝐫𝐞𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐚𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐮𝐢𝐭 𝐠𝐞𝐯𝐚𝐫𝐞𝐧𝐳𝐨𝐧𝐞

 

Met de weidevogels in de Veldhoek en het Huyerenscheveld gaat het goed, maar met de andere gebieden in Noord en Oost Twente is er helaas minder vertrouwen in een goede toekomst met een robuust weidevogelgebied. Deze andere gebieden zijn Albergen, Agelo en Ottershagen. Dit is kort samengevat de boodschap van gebiedscoördinator Leonard Rouhof van de Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost Twente donderdagavond 28 maart 2024 in de Herterij in Geesteren.

Dramatisch

In Albergen, waar de natuur- en vogelwerkgroep De Grutto actief is, telde Leonard Rouhof enkele dagen geleden maar liefst 68 grutto's, het grootste aantal tot nu toe. Dat is heel positief. Er broedden vorig jaar 28 paren grutto's. Het aantal kuikens dat er vliegvlug werd was echter maar 10. Met de scholekster en de wulp gaat het evenmin goed. De wulp kreeg voor het zevende jaar op rij geen enkel kuiken vliegvlug. "Dramatisch", noemde Rouhof dit.

 

Marter

Predatie door de steenmarter en wellicht ook nog door de wezel en de hermelijn zou de hoofdoorzaken kunnen zijn. "De vos richt direct een enorme ravage in het hele gebied aan", zei Rouhof. Dat is niet gebeurd. In Ottershagen bij Tilligte gaat het de weidevogels ook al niet voor de wind. Het aantal grutto's is gehalveerd tot 8 broedparen. Het aantal kieviten daalde en de tureluur geeft evenmin een positief broedresultaat.

Belangrijk

Leonard Rouhof was echter positief over het werk van de Vogelwerkgroep Geesteren die het Huyerenscheveld en de Veldhoek beheert. "Een belangrijke gebied", noemde Rouhof het Huyerenscheveld, ook wel Geesterseveld genoemd. "De populatie groeit. Het zou mooi zijn als het zich van een kievit- tot een gruttogebied ontwikkelt." Het aantal paartjes grutto's was vorig jaar 3 en het aantal tureluurs 2. "Maar ik ben best positief over dit gebied. Het aantal vliegvlugge kuikens van kieviten is ruim voldoende om de populatie in stand te houden." Rouhof telde 40 tot 45 paartjes kieviten op het Huyerenscheveld in 2023. De aantallen wulpen en tureluurs stijgen voorzichtig.

 

Samenwerking

In het andere gebied van de Vogelwerkgroep Geesteren, de Veldhoek, groeide de populatie eveneens. Rouhof roemde de goede samenwerking tussen boeren, veldwerkers en vrijwillige dronepiloten. Die samenwerking leidde tot prima resultaten. Hij telde in de Veldhoek 48 paartjes broedende kieviten. Zo'n 20 kuikens werden er vliegvlug (volwassen) en dat is een beter resultaat dan voorgaande jaren.

Voorzitter Herman Nieuwe Weme van het gebiedscollectief Noord en Oost Twente waarschuwde dat het aantal akkers verder zal afnemen. Het aantal broedplekken voor kieviten zal daardoor eveneens dalen. Foto Hennie Schröder 

Zo'n 20 paartjes grutto's broedden vorig jaar in de Veldhoek en zij kregen 10 tot 12 kuikens vliegvlug. En ook dat is een beter resultaat dan het jaar er voor. De aantallen scholeksters en wulpen blijven schommelen, maar met de tureluur gaat het steeds beter in de Veldhoek waar de Vogelwerkgroep liefst 6 plasdrassen beheert. Tureluurs vertoeven graag bij een nat gebied (plasdras) want daar zijn de overlevingskansen het grootst.

 

Grasland

Voorzitter Herman Nieuwe Weme van het Gebiedscollectief sloot de avond af met de constatering, en misschien was dat ook als waarschuwing bedoeld, dat het aantal akkers in Nederland blijft afnemen waardoor ook de aantallen kieviten zullen blijven slinken in veel gebieden. Agrariërs stoppen met akkerbouw en zouden overstappen op grasland.


Tureluur gesneuveld

Een van de onlangs gearriveerde tureluurs is dood aangetroffen bij de plasdras van Hennie Blokhuis in de Veldhoek. Het lag vlak langs de afrasteringen. De doodsoorzaak weet Hennie niet. Misschien tegen de afrasteringen gevlogen? Hennie denkt dat de nek is gebroken. Een grote groep spreeuwen vloog ook bij de plasdras. De preparateur zal later uitsluitsel kunnen geven over de doodsoorzaak. Er zitten nog 5 tureluurs bij deze plasdras. (26 maart 2024)


Klaar voor voorjaar

 

Het uitgestrekte plasdras op het Huyerenscheveld ten westen van Geesteren is af. Het land is deels geploegd en ingezaaid met een kruidenrijk mengsel. Kuikens van weidevogels vinden er zo straks weer volop insecten in het natte gebied tussen het agrarische land. Veel weidevogels zijn al teruggekeerd de afgelopen dagen. (17 maart 2024)


Generale repetitie

 

De vrijwilligers van het droneteam houden een generale repetitie bij Roger Borre in Bentelo. Robor Elektronics plaatste de verbeterde software waarmee we nog makkelijker nesten van weidevogels kunnen opsporen.


Grutto terug in Geesteren

 

De grutto's zijn terug bij het plasdras van de familie Frons in Geesteren. Een nat deel midden in het uitgestrekte weiland is een oase van rust voor een hele verzameling weidevogels. Wulpen, tureluurs, kieviten en zelfs de zeldzame veldleeuwerik hoor je hier in dit paradijsje.

 

Broeden

De verwachting is dat zij hier zullen gaan broeden, net als andere jaren. Naast dit plasdras ligt een plasdras van Blokhuis en daar weer naast zijn nog een greppelplasdras en het grote plasdras Hankamp.


Mooie steun Iemsche Jagers Tubbergen

 

De Iemsche Jagers uit Tubbergen schenken 100 euro aan de stichting Vogelwerkgroep Geesteren voor hun hulp en inzet met de drone. Wanneer het weidevogelseizoen klaar is en de drone in de mottenballen zou kunnen beginnen reegeiten reekalfjes te werpen in het hoge gras.

 

Maaien

Agrariërs zien regelmatig moeder reegeit in een bepaald deel van het land. Dan moet daar wel een jong kalfje liggen. Het is nog zeer kwetsbaar en moet zo’n 2 weken aansterken voordat het kan weg rennen. Als de boer dan wil maaien, omdat er regen komt, moeten de kalfjes, haasjes en egeltjes uit het gras.

𝐖𝐞𝐢𝐝𝐞𝐯𝐨𝐠𝐞𝐥𝐝𝐫𝐨𝐧𝐞 𝐡𝐨𝐭 𝐨𝐩 𝐨𝐩𝐞𝐧 𝐝𝐚𝐠

Wat een fantastische ochtend, zaterdag 16 maart 2024. De groep vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren genoot van een grote belangstelling van collega-vrijwilligers uit bijna alle windstreken. Plasdrassen, kruidenrijke grassen en natuurlijk de weidevogeldrone, ook al faunadrone genoemd, stonden volop in de schijnwerpers.

Een mooie opsteker is het bezoek van Cor Wever uit Dronten. Hij is al enige tijd dronepiloot. Maar hij wil het naadje van de kous weten over de apparatuur en de software. Hij vraagt door als hij iets niet helemaal begrijpt. We mochten hem even interviewen voor onze volgers. Het was bar koud (7 graden) met een harde noordwesten wind, maar we hadden koffie, broodjes en een goed humeur meegenomen.

We hadden bezoekers uit Flevoland (Dronten), Berkelland, de Achterhoek in Gelderland, Espelo bij Holten, Vriezenveen en Hellendoorn. Wat een fantastische vrijwilligersdag van het Oranjefonds hadden we vanmorgen, zaterdag 16 maart 2024.

 

We hebben schrikdraad geplaatst met vrijwilligers uit Tubbergen en Twenterand en met de drone gevlogen en er volgde nog een rondleiding bij andere plasdrassen in de Veldhoek. Koffie en broodjes waren er genoeg ondanks het grote aantal bezoekers.

 

NL Doet 2024 aan de Kotkampsweg in Geesteren was een zeer geslaagde dag voor ons en voor onze gasten. We hoorden kieviten en ook wulpen. Hier broeden jaarlijks 5 of 6 paartjes grutto’s. Maar ook veel kieviten broeden hier.


1e kievitsei van Twente

Marion Krikhaar uit Geesteren vond donderdag 7 maart 2024 het eerste kievitsei van Twente. Landschap Overijssel heeft dit officieel bevestigd.  Voor deze vrijwilliger van de Vogelwerkgroep Geesteren was dit min of meer een déjà vu. Al twee keer eerder was zij degene die als eerste een kievitsei vond in de regio.

 

"Ik wist dat kieviten hier een heel mooi nestje hadden gemaakt", vertelt Marion Krikhaar. "Vandaag of morgen zou er een ei in moeten liggen." En die verwachting kwam gisteren uit.

 

Foto van links naar rechts: wethouder Ursula Bekhuis, Marion Krikhaar van de Vogelwerkgroep Geesteren en eigenaar Ben Wesselink van het akkerland.
Foto: Marcel Tettero

 

 

Koningin

Toen Marion een jaar of 15 was vond haar tante het eerste kievitsei van Nederland. "De koningin kwam toen het eerste kievitsei in ontvangst nemen." Nu gebeurt dit niet meer en blijft het ei onaangeroerd. Wel kwam wethouder Ursula Bekhuis van de gemeente Tubbergen naar het eerste ei kijken.


Hoe meer, hoe beter

 

De jeugd van de basisschool in Langeveen mochten hun eigen nestkastje in elkaar timmeren vanmiddag. Hoe meer je klaar krijgt, hoe meer je meeneemt naar huis.

 

Jeukrups

 

De huisjes helpen goed tegen de overlast van de eikenprocessierups. Haartjes van de rups irriteren je huid en zijn gevaarlijk voor de ogen en longen, de slijmvliezen. Wat een fantastische middag weer en wat een gezellig team van de school. Namens de vrijwilligers Theo Lohuis, Harrie Nobbenhuis, Anton Schrijver en Gerard Lenferink hartelijk dank.

 

(1 maart 2024)


Ook 's avonds dronen

 

We gaan dit voorjaar voor het eerst ook regelmatig 's avonds vliegen met de weidevogeldrone. Dat besloot een aantal dronepiloten zaterdagmiddag 10 februari 2024 spontaan bij Robor Electronics in Bentelo.

 

Een deel van de droneteams van de Vogelwerkgroep Geesteren was naar Robor Electronics gekomen om de laatste technische vernieuwingen te leren.

 

Vals
Nieuw in de software is de zogeheten inspectiemodus. Als de temperatuur na zonsopkomst stijgt en er ontstaan daardoor valse heldere warmtebronnen op het beeldscherm, dan klik je als dronepiloot op de nieuwe 'inspectie'-knop op het beeldscherm en alleen de echte levende warmte bronnen, haasjes, egels, vogels, reekalfjes lichten nog op.

Een deel van het droneteam van de Vogelwerkgroep Geesteren leerde de nieuwste kneepjes van het vak in Bentelo. Van links naar rechts de dronepiloten Anton Schrijver (coördinator), Marcel Tettero, Laurens Brummelhuis en
Foto: Roger Borre.

Molshoop
In de oude situatie zie je ook nog bijvoorbeeld een molshoop en een blad van een zuring als warmtebronnen. Dat wil je niet. De zon kan overdag deze plekken aanschijnen die daardoor direct sterk opwarmen en dus helaas zichtbaar worden op het beeldscherm. De nieuwe knop filtert valse bronnen er uit.

GPS
Ook nieuw is het vastleggen van de coördinaten van het nest. Wanneer een levende warmtebron, bijvoorbeeld een broedende grutto of wulp, is gevonden maken we er een foto van met de drone. Behalve het fotobestand registreert de software van de Mavic ook de GPS-coördinaten die automatisch in onze app terecht komt.

Robor
Een agrariër die ook deze app van onze leverancier Robor Electronics gebruikt, kan vervolgens precies zien waar het nest ligt in zijn weiland. De boer kan er dan makkelijk om heen maaien zonder dat iemand nog het land in moet lopen. Iemand die het land in loopt laat immers sporen na voor roofdieren.

Sparen
Het grote voordeel van deze nieuwe aanpak is ook dat de dronepiloten veel tijd sparen. Hij stopt de drone, maakt wel of geen foto en vliegt direct door naar een volgende hotspot.

Licht
De innovatie van de weidevogeldrone is de afgelopen 5 jaren gigantisch geweest. Niet alleen is de drone veel kleiner en dus lichter geworden, de dure warmtebeeldcamera is nu standaard ingebouwd in de Mavic waardoor het apparaat veel lichter is geworden.

Stroom
De batterijen zijn ook verbeterd. De nieuwe weidevogeldrone vliegt inmiddels zo'n 40 minuten, tegen 14 minuten zo'n vijf jaren geleden. Landschap Overijssel stimuleerde destijds de inzet van de weidevogeldrone. Vogelwerkgroep Geesteren pakte die handschoen op. Met de crowdfunding actie Red de Grutto haalden we geld op voor een drone.



ANBI status voor Vogelwerkgroep Geesteren

 

Het is gelukt! We hebben de ANBI status. Dit betekent dat giften die via de bank aan onze Stichting Vogelwerkgroep Geesteren zijn gedaan, aftrekbaar zijn voor de
inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. We staan nu officieel per 1 januari 2024 geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). De beschikking is van 16 februari 2024.


𝐃𝐫𝐨𝐧𝐞𝐭𝐞𝐚𝐦 𝐭𝐫𝐚𝐩𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐚𝐟

Het droneteam van de Vogelwerkgroep Geesteren trapte donderdagavond 1 februari 2024 het nieuwe weidevogelseizoen af in het clublokaal aan de Haarweg in Tubbergen. Vorig jaar is zo´n 137 uren gevlogen met de drone terwijl dat in 2022 nog 93 uren was. Dit betekent dat de 9 dronepiloten veel kennis en ervaring konden opdoen vorig jaar, concludeerde coördinator drones, Anton Schrijver van de Vogelwerkgroep Geesteren.

Kritisch
Behalve nesten van vooral kritische soorten als de grutto's, wulpen en tureluur zochten de dronepiloten ook naar reekalfjes. Dit gebeurde van medio juni tot augustus 2023. Vorig jaar brachten de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren samen met boeren en veldwerkers 39 reekalfjes in veiligheid. Zodra de reekalfjes uit het veld zijn gehaald maait de agrariër veilig het weiland.

Stokken
De aanwezigen denken verschillend over het gebruik van stokken in het veld. Je loopt dan immers het veld in en laat sporen na voor roofdieren. Anderen vinden stokken plaatsen toch nodig om te voorkomen dat het nest per ongeluk alsnog wordt kapot gemaaid.

Voorkeur
Observeren geniet de voorkeur van alle aanwezigen, om goed te kunnen bepalen waar een nest zich ongeveer bevindt. Met de drone kunnen we dan de exacte locatie vastleggen en dat vervolgens doorvoeren in de app boerenlandvogel monitor van de provincie Overijssel. Die database is openbaar. Agrariërs vinden daar de plekken waar nesten liggen op het land als dat is geregistreerd.

Observatie
Maar boeren en pachters weten vaak ook zelf al wel door eigen observatie (monitoren) op het weiland wat zich daar bevindt. Zie je een wulp of grutto in een deel van het weiland vaak, dan zou daar het nest in de buurt moeten liggen. Met de drone kun je dan gericht zoeken.

Marter
De vrijwilligers vrezen een toename van de predatie van de marter en de rode wouw. Anton Schrijver vat samen dat een vrijwilliger stokken in het veld plaatst bij een nest als dat nodig is. Er komt binnenkort nog een opfriscursus weidevogeldrone vliegen bij onze leverancier Robor Electronics in Bentelo. Ook oefenen leden van het team elke dinsdagmiddag als het weer dit toelaat in Geesteren.

(Foto: Marcel Tettero. Voorzitter Hennie Schröder zoekt met de drone nesten van weidevogels.)


Oud-penningmeester Harrie is 72 jaar geworden

Onze uitstekende veldwerker Harrie Nobbenhuis is vandaag 72 jaar geworden. Harrie is al vele jaren actief voor de Vogelwerkgroep Geesteren op het Huyerenscheveld. Hij was tot begin dit jaar tot grote tevredenheid van de bestuursleden bovendien penningmeester van onze stichting. Theo Bloeme nam het stokje van hem begin dit jaar over.

Bestuurslid Anton Schrijver (links op de foto) feliciteerde Harrie Nobbenhuis namens het bestuur van de Vogelwerkgroep Geesteren. (31 januari 2024)


Weidevogels terug in hoogveen?

Grote belangstelling voor het gloednieuwe inrichtingsplan van het prachtige Natura2000 gebied Engbertsdijksvenen in het dorpshuis van Bruinehaar dinsdagmiddag en -avond 16 januari 2024.

 

Dit bijna unieke hoogveengebied grenst aan de Weitemanslanden, het Huyerenscheveld en de Veldhoek waar de Vogelwerkgroep Geesteren actief is met plasdrassen (zie kaartje). Bij ons komen nog wat weidevogels voor. In de Engbertdijksvenen zou de stand van de weidevogels mogelijk kunnen herstellen door de plannen.


Het nieuwe doel van het plan is het waterpeil zoveel mogelijk hoog te houden zodat het kleine stukje hoogveen zich langzaam kan herstellen en kan uitbreiden. Hiervoor wordt een pomp geplaatst. Het water voor de Engbertsdijksvenen komt van het Geersterse stroomkanaal, van de Veldhoek ten noorden van Geesteren.

Alex Huizinga is met 25 jaren lid van de telgroep Engbertsdijksvenen, een oude rot in het vak. Maar hij twijfelt over de haalbaarheid van deze plannen, zo vertelt hij in een toelichting. Alex zag de stand van de weidevogels achteruit hollen in die afgelopen 25 jaren.

Het gebied kreeg weinig aandacht. Nu de bomen zijn gekapt in het hoogveengebied en het terrein in vakken is verdeeld, onder een laagje water komt te staan, wil dat niet direct zeggen dat weidevogels terug komen, zo lijkt hij te willen zeggen. Alex Huizinga hoopt in elk geval wel met hart en ziel dat de grutto, de tureluur en de wulp weer volop terugkomen om er te broeden. Lang leve de Engbertsdijksvenen!


https://engbertsdijksvenen.nl/

Trees wint brons

 

Haar kleinkinderen gaat ze binnenkort trakteren op een heerlijk patatje met. Trees Kroeze uit Geesteren weet precies wat ze met het geld van onze prijsvraag 2023 gaat doen. Ze werd derde en kreeg daarom zaterdagochtend de nieuwe secretaris van de Vogelwerkgroep Geesteren op bezoek. En dat betekende voor haar behalve een fraai speldje van de grutto en een prachtig tijdschrift over weidevogels, ook nog een bedrag van 25 euro.

Behoud
Trees Kroeze volgt de Vogelwerkgroep Geesteren al enige tijd. Ze kocht vogelhuisjes bij Henk Koorman en Theo Lohuis en ze kent onze vrijwilligers van de kerstmarkt waar ze kerststukjes kocht voor het goede doel, het behoud van de weidevogels.

Suus wint zilver

 

De jonge dame Suus Steggink wint zilver met de prijsvraag 2023 van de Vogelwerkgroep Geesteren. Zij krijgt een prachtig boek met een tijdschrijft over weidevogels en 50 euro.

 

Suus volgt onze Vogelwerkgroep al enige tijd op Instagram en Facebook. Haar vader werkt soms samen met de vrijwilligers van de stichting. Zo kwam ze in aanraking met ons werk waar ze veel waardering voor heeft. Misschien wordt ze zelfs wel vrijwilliger.

Yvonne wint 1e prijs 

 

De winnaar van de prijsvraag is bekend. Yvonne Alberink uit Manderveen kreeg 3 januari 2023 een prachtig boek over vogels (Hoe is het om een vogel te zijn?), 100 euro plus een speldje met de afbeelding van onze nationale vogel: de grutto.

 

Yvonne Alberink volgt de Vogelwerkgroep Geesteren al een tijdje op Facebook. Bij haar zwager spoorden onze vrijwilligers enkele jaren geleden met de weidevogeldrone reekalfjes op in zijn land.  Er werd slecht weer voorspeld en het gras moest van het land. In een handomdraai waren de kalfjes gevonden in zijn weiland. Via een filmpje op sociale media kreeg de aanpak van de Vogelwerkgroep Geesteren veel steun.