Leren vossen omgaan met stroom?
Als we de grootste boerenlandvogel, de wulp, willen behouden dan moeten we ze beter beschermen, bijvoorbeeld met schrikdraad tegen de predatoren op de grond. Maar er dreigt tevens een groot gevaar. Leren vossen langzamerhand hoe ze een stroomraster kunnen omzeilen en toch bij de kuikens van weidevogels kunnen komen?
Dat stelde Henk Jan Ottens van Kenniscentrum Akkervogels dinsdagmiddag (22 oktober 2024) in zijn online presentatie voor de serie kennisuur van Boer en Natuur. De populatie wulpen in Nederland is sinds de jaren '80 hard afgenomen in Nederland, met wel 40%.
Ottens begon 6 jaar geleden met het beschermen van nesten van wulpen. Zo'n 150 vrijwilligers plaatsten dit jaar rasters rond zo'n 65 nesten van wulpen in Drenthe. Maar slechts een fractie (17%) van de kuikens werd vliegvlug (volwassen). Dat percentage moet flink omhoog, naar zeker zo'n 28% worden gebracht om de soort in stand te houden, zei Ottens.
Geld
De Vogelbescherming, de provincie Drenthe, Postcodeloterij en andere sponsoren hebben geld bijeen gebracht voor een uitgebreid onderzoek, hoe de agrariër de grond het beste kan beheren als hij rekening houdt met de broedende wulp. Wulpen overwinteren vooral in Frankrijk, waar er illegaal op zou worden gejaagd, maar ook in Ierland en België overwinteren wulpen, zo bleek nadat wulpen waren gezenderd. Soms overwinteren 'onze' wulp in eigen land zoals op de Wadden.
Maaien
Het 1e legsel vond een vrijwilliger dit jaar al op 21 maart. Begin april was er een 'hoos' aan meldingen van legsel, aldus Ottens. Maar toen het weer omsloeg stopten de wulpen met leggen. "Begin juni was er opnieuw een piek, maar dat was ook de tijd dat agrariërs de eerste snede gras binnen wilden halen."
Opnieuw
Wulpen beginnen vaak opnieuw als hun legsel is mislukt, aldus Ottens. Een paartje wulpen doet er 33 dagen over een legsel uit te broeden. In juni komen geen verse legsels meer voor.
Kwetsbaar
Vooral de 1e twee weken in het leven van een wulp zijn ze zeer kwetsbaar. Nu beschermen de vrijwilligers in Drenthe nog zo'n 65 nesten van de naar schatting 400 broedende paren wulpen. Ottens wil met nieuwe vrijwilligers meer nesten gaan beschermen. Dat aantal zou hij willen laten stijgen van 65 naar 100 nesten.
Ook zou de biotoop van de omgeving kunnen worden verbeterd. Een schrale bodem levert veel kruidenrijke grassen op. De ouders nemen hun kuikens mee naar een plek waar ze zich kunnen verstoppen en waar voedsel (insecten) aanwezig is.
Wulp in cijfers in Drenthe |
---|
400 paren |
75% broedt op grasland 25% broedt op akkerland |
150 vrijwilligers actief |
65 nesten wulp beschermd |
Ongeveer 17% van de kuikens vliegevlug (volwassen) |
Boer krijgt 100 euro voor raster van 10 bij 10 meter. |
Zie ook:
https://grauwekiekendief.nl/laatste-nieuws-van-het-wulpenonderzoek/
(Verslag: Marcel Tettero)
Duur
Het Kenniscentrum Akkervogels heeft ook een groot gebied van 15 hectare in schrikdraad gezet. Dat is duur. Bovendien is het lastig een agrariër te vinden die zoveel land beschikbaar heeft. Maar ook experimenteert de onderzoeker met stroken gras die niet worden gemaaid. "Het hoge gras geeft dekking, maar we weten niet wat er 's nacht gebeurt." Ottens zou graag zien, zo vertelde hij, dat veel meer wulpen ongestoord kunnen opgroeien. Hij wil in zijn onderzoek ook antwoord krijgen op de vraag of agrarisch natuurbeheer helpt de wulp te beschermen.
Vos
Uit vragen van de online kijkers antwoordde Ottens te vrezen dat vossen leren het elektrisch raster te omzeilen. "We vonden dit voorjaar graafsporen. Een hongerige vos deed pogingen om onder de draad door te kruipen. "Er waren weinig muizen dit natte voorjaar." Vossen zouden er achter kunnen komen dat er niet zo gek veel stroom op de draden staat, vreesde Ottens. Ook dassen, marters, hermelijnen, katten en wezels lusten kuikens van weidevogels.