Watersnip is helaas super zeldzaam
Bij extensieve boerderijen en in natuurreservaten kun je misschien nog een watersnip ontdekken. De snelle afvoer van overtollig regenwater dreef de aantallen sterk omlaag in de afgelopen decennia. Geschat wordt dat nog zo'n duizend paartjes leven in Nederland. Dat waren er ooit tien keer zoveel. De watersnip is nu een bedreigde soort en staat op de rode lijst van broedvogels.
Bijnaam
Mannetjes proberen op een speciale manier aandacht van een vrouwtje te trekken. Hij laat zich in zijn vlucht naar beneden vallen en strekt daarbij de staart naar voren. De veren in de staart vibreren daardoor en er ontstaat een geluid dat volgens sommigen op een mekkerende geit lijkt. Daarom kreeg de watersnip de bijnaam hemelgeit. De watersnip maakt geluid op een mechanische manier en behoort daarom niet tot de zangvogels.
Balts
De watersnip maakt ook andere opvallende geluiden. Het mannetje herhaalt tijdens de balts twee tonen. Natuurvrienden vergelijken dit geluid met het tikken van een klok. In april en mei zou je dit geluid kunnen horen. De watersnip zit dan op een paaltje of een hek bij zijn territorium. Voor en na de broedtijd klinkt vooral een schorre roep van de watersnip.
Een trotse watersnip stond vroeger afgebeeld van 100 gulden biljetten. Een briefje van 100 noemden de Nederlanders daarom een snip.
De snip gefotografeerd met de faunadrone.
De watervogel is lastig te herkennen in het gras.
Rechts:
Watersnippen in het Rietschot dat onderdeel is van het Buurserzand. De beelden zijn vroeg in het voorjaar gemaakt op 2 maart 2021.