𝐎𝐩 𝐳𝐨𝐞𝐤 𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐢𝐝𝐞𝐯𝐨𝐠𝐞𝐥𝐝𝐫𝐨𝐧𝐞
Een prachtig nest met kuikens, een nest met alleen eieren, een verlaten nest met steenkoude eitjes en een kadaver van een kievit, van alles kom je tegen op de weilanden in het buitengebied van Geesteren. Met een weidevogeldrone scannen we deze zondagochtend vanaf 5 uur een aantal weide- en akkerlanden af op zoek naar met name de grutto's.
Routes
Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren programmeerde gisteravond de vliegroutes voor de drone. Het is vervolgens alleen een kwestie van de drone starten en automatisch laten vliegen naar een hotspot, een plek waar een nest zit. De gps-coördinaten geven we netjes door aan de Vogelbescherming.
Zon
Na uren zoeken komt er langzamerhand een einde aan de ochtend omdat de zon hard schijnt en het contrast verdwijnt op de warmtebeeldcamera (nachtzichtkijker). Een prachtigmooie ochtend zit er op. Weer veel geleerd.
Jonge bosuilen geringd voor onderzoek
Vrijwilligers van onze Vogelwerkgroep Geesteren hebben gisteren (donderdag 14 april) 4 jonge bosuilen geringd. Er leven vermoedelijk slechts 3 of 4 paartjes bosuilen in de omgeving. Deze bosuilen hebben ongeveer 26 dagen zitten broeden.
Vroeg
“Dit jaar zijn we vrij vroeg aan het ringen”, vertelt Theo Lohuis van de Vogelwerkgroep. “De winter was zacht en er is genoeg voer, vaak kleine zangvogels, voor de uilen.”
Kwetsbaar
De jongen kruipen als ze groot genoeg zijn, via een tak naar beneden of vallen uit de kast. Het duurt zo’n 10 dagen voordat de jongen kunnen vliegen. Ze zijn kwetsbaar en een makkelijke prooi voor andere roofdieren.
Kerkuil
Eind deze maand (april) gaan vrijwilligers nog steenuilen ringen en in mei/juni kerkuilen. De kerkuil heeft een enorm territorium. Deze uil vliegt wel 50 tot 60 kilometer ver.
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fu%2Fa%2Fvogelwerkgroepgeesteren%2Fryiti6%2Fbosuil-2.jpg)
Sovon houdt de gegevens na het ringen bij. Dit is belangrijk voor onderzoek.
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fu%2Fa%2Fvogelwerkgroepgeesteren%2Fd04i79%2Fringen.jpg)
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fu%2Fa%2Fvogelwerkgroepgeesteren%2Fwp1z6s%2Fringen1-1.jpg)
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fu%2Fa%2Fvogelwerkgroepgeesteren%2F7th6yl%2Fbosuilen.jpg)
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fu%2Fa%2Fvogelwerkgroepgeesteren%2Fqafew7%2Ftheo_lohuis.jpg)
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fu%2Fa%2Fvogelwerkgroepgeesteren%2F2cljae%2Fvogelkasta.jpg)
Wolf bij plasdras
Lieke Borgerink filmde maandagmiddag 21 maart 2022 tegen 12 uur een wolf bij haar woning aan de Manderveenseweg, hoek Broekdijk. Dat is niet ver van ons plasdras Hankamp.
Wolven verjagen vossen en dat zou gunstig kunnen uitpakken voor onze weidevogelkuikens. Bert Kroeze, bevriend met Lieke, zegt dat Lieke in een ooghoek iets buiten zag bewegen. “Een ree of zo”, vertelt Bert Kroeze. “Maar ze werd nieuwsgierig, plaatste haar kind in de auto en reed er al filmend naar toe.”
Gek op echte ouderwetse stalmest
Het zeer succesvolle, nieuwe initiatief van een kleine plasdras, de zogeheten greppelplasdras, willen we verder doorontwikkelen. De kleine greppels vinden weidevogels aantrekkelijk.
Mest
Hennie Blokhuis bracht de afgelopen dag ouderwetse stalmest op een strook naast het ondiepe water voor de kuikens. Hier vinden zij nadat ze uit het ei kruipen direct voedsel zoals insecten en wormen. De jongen moeten in 4 tot 6 weken flink groeien zodat ze sterk genoeg zijn om te vliegen. Pas dan zijn ze redelijk veilig voor roofdieren op de grond.
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fu%2Fa%2Fvogelwerkgroepgeesteren%2Fj9e34i%2Fstalmest_weidevogels.jpg)
𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐤𝐢𝐞𝐯𝐢𝐭𝐞𝐧 𝐛𝐢𝐣 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐝𝐫𝐚𝐬 𝐕𝐨𝐠𝐞𝐥𝐰𝐞𝐫𝐤𝐠𝐫𝐨𝐞𝐩
Superveel kieviten zijn de afgelopen dagen neergestreken bij Geesteren. Boven ons plasdras in het Huyerenscheveld zagen vrijwilligers van de Vogelwerkgroep vele tientallen kieviten en andere vogels zoals spreeuwen die met de kieviten mee vliegen. Vorig jaar werden er nog zo'n 45 broedparen kieviten geteld. Nu lijken dat er naar schatting veel meer. Broeden Volgens vrijwilliger Harrie Nobbenhuis zijn er inderdaad heel veel kieviten op dit moment. Ze vliegen in groepen. Maar ze blijven niet allemaal bij het plasdras op het Huyerenscheveld. "In maart beginnen ze te broeden", vertelt hij. "Dan weet je pas hoeveel paartjes hier definitief blijven." Harrie Nobbenhuis zag veel kramsvogels overwinteren bij dit plasdras.
HEEEL VEEL WULPEN
Zoveel wulpen bijeen. Dat heb ik nog nooit gezien. Misschien wel meer dan 100 van deze prachtige weidevogels met dat typische geluid. Bij de zandafgraving de Domelaar tussen Holten en Markelo ontstaat een enorme watervlakte waar weidevogels als kieviten en scholeksters zich helemaal thuis voelen.
ACHTERLAND
Maar wulpen trekken ook naar dit prachtige gebied aan de voet van de Markelose Berg met het provinciale oorlogsmonument. Vanuit de Domelaar verspreiden de wulpen zich binnenkort over het achterland om een mooie plek te vinden. Daar gaan ze broeden.
Eerste kieviten zijn er al
De eerste kieviten zijn vanmiddag 10 februari 2022 neergestreken bij het plasdras van Hennie Blokhuis in het uitgestrekte gebied tussen Geesteren, Manderveen en Langeveen. Twee jaren geleden kwamen ze volop terug na de aanleg van een plasdras bij de boerderij. Vrijdag 11 februari zijn kieviten gespot rond de zandput bij Vriezenveen, in Gammelke bij Deurningen en bij Uelsen net over de grens in Duitsland.
Het broedseizoen van de kievit loopt van half maart tot in juli. Maar het vroegst bekende eerste kievitsei is gevonden op 28 februari 2019 bij Vegelinsoord in Friesland. Het laatste een maand later, op 31 maart 1969 bij Garijp in Friesland. Een paartje dat het eerste broedsel ziet mislukken, probeert het daarna nog een keer, soms tot wel viermaal aan toe. De kieviten maken nesten in ondiepe kuiltjes op een plek met niet te veel gras. Meestal broedt de kievit in het gras. Maar ook op bouwland, vooral met maïsstoppels. (Bron)
Video bij Hennie Blokhuis: YouTube

/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fu%2Fa%2Fvogelwerkgroepgeesteren%2F8p514w%2Fimg_6064-1.jpg)
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fu%2Fa%2Fvogelwerkgroepgeesteren%2Fa8gfr0%2Fimg_6085-1.jpg)
𝐆𝐫𝐮𝐭𝐭𝐨 𝐰𝐚𝐜𝐡𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐢𝐝
𝐛𝐞𝐝𝐣𝐞 𝐢𝐧 𝐆𝐞𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧
Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren zijn al dagen druk in de weer met het plaatsen van zonnepanelen, plaatsen van pompen en het leggen van kabels waarmee ze flink wat water in de reeks plasdrassen gaan overzetten. Volgende week, dinsdag 15 februari, moeten de voorbereidingen klaar zijn.
Extra water
De grote plasdras in het Huyerenscheveld en de kleinere plasdrassen bij Frons, Hankamp en Kamphuis aan de andere kant van Geesteren en de plasdrassen bij Albergen krijgen extra veel water zodat de grond goed vochtig is en weidevogels er makkelijk naar voedsel als wormen en insecten kunnen zoeken. Schapen hebben er de afgelopen weken al gegraasd en mest achtergelaten zodat er straks voldoende voedsel in de vorm van insecten zijn. De eerste grutto´s verwacht de Vogelwerkgroep begin maart.
Zonnepanelen
Een deel van de plasdrassen krijgt water via pompen die nog op het lichtnet zijn aangesloten. Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren hamert er op dat er niet genoeg zonnepanelen zijn. De Vogelwerkgroep Geesteren beschikt nu over vier of vijf panelen. Een deel van de stroomvoorziening gebeurt nog via honderden meters lange kabels die op het lichtnet zijn aangesloten. Daar wil de vogelwerkgroep van af. De vrijwilligers betaalden vorig jaar duizenden euro's aan stroom omdat nog niet overal zonnepanelen in gebruik waren genomen.
Theo Lohuis, Harrie Nobbenhuis en Henk Koorman plaatsen zonnepanelen en sluiten de waterslangen aan. Foto's Alphons Leus. Tekst: Marcel Tettero
𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐛𝐥𝐢𝐣 𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐰𝐢𝐥𝐥𝐢𝐠𝐞𝐫𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐢𝐣𝐬𝐬𝐞𝐥
De groene vrijwilligersprijs van Overijssel gaat dit jaar naar de Vogelwerkgroep Geesteren. Marja van Harten van Landschap Overijssel overhandigde maandagmiddag de prijs in aanwezigheid van statenlid Stijn Hesselink en wethouder Hilde Berning-Everlo van Tubbergen.
Op een rondleiding, de eigenlijke aanleiding voor de bijeenkomst, legden de vrijwilligers uit hoe zij weidevogels redden door land kruidenrijk in te zaaien, plasdrassen aan te leggen en te vliegen met drones om nesten op te sporen. Het nieuwste project is weilandirrigatie.
Met slechts 2 zonnepanelen houden boeren hun grasland optimaal nat met weilandirrigatie ook al teistert klimaatverandering de weide met kurkdroge zomers. Met weilandirrigatie sta je niet meer voor verrassingen en dat komt de weidevogels ten goede.


Op de foto:
Alphons Leus, Gerard Grootelaar, Theo Lohuis en Harrie Nobbenhuis.
𝐕𝐫𝐢𝐣𝐰𝐢𝐥𝐥𝐢𝐠𝐞𝐫𝐬 𝐩𝐨𝐭𝐞𝐧 𝟖𝟎 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐞𝐥𝐳𝐞𝐧
Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren hebben onlangs 80 inlandse elzen gepoot op grond van het waterschap Vechtstromen. Dit gebeurde in samenwerking met de gemeente Tubbergen en het waterschap.
De 80 elzen zijn gepoot ter compensatie voor het rooien van 5 elzen in het kritische weidevogelgebied bij Geesteren. De grote bomen vormden een bedreiging voor weidevogels. De boom is in feite een uitkijkpost voor roofvogels. Weidevogels broeden op minimaal 400 meter afstand van de dichtsbijzijnde boom. Het bestuur van de Vogelwerkgroep Geesteren dankt de meewerkende boeren Edwin Schröder, Hennie Blokhuis en Henk Hankamp. Ook danken we Tom Pikkemaat van de gemeente Tubbergen en Stefan Jonas van het waterschap Bechtstromen.
Roofvogels in de klas!
Opgestopte roofvogels in de klas. De kinderen van de basisschool in Langeveen keken hun ogen uit deze woensdag 3 februari 2022. En ze hoorden het geluid van deze prachtige vogels. Johan Stegeman verborg in zijn rugtas de versterker die op zijn mobieltje draadloos was aangesloten. Samen met Theo Lohuis van de Vogelwerkgroep Geesteren vertelde hij onder meer over nut en noodzaak van nestkastjes.
INTERESSE
De kinderen vuurden veel vragen af op beide mannen en de vrijwilligers deelden hun ervaring met de nieuwsgierige jeugd. De interesse was gewekt. En ja, enkelen deden zelfs mee aan de tuinvogeltelling afgelopen weekeinde. Theo liet prachtige vogels zien op papier en uit de rugtas kwam de bijbehorende roep van de soms voor velen, vreemde vogel.
HEGGENMUSSEN
Maar weet je ook welke vogel bij welk nestkast hoort? En ook die moeilijke vraag konden enkele kinderen snel beantwoorden. Heggenmussen? Ja, die kent bijna iedereen wel, bleek uit de reacties in de klas. Beide bezoekers sloten hun 'spreekbeurt' af met het geluid van de koekoek.


MEZENBOL
Theo en Johan kregen nog hulp van de kinderen bij het monteren van de nestkast met nog een voederplank. Die zijn nu in de tuin van de school te zien.
De kinderen gaven de pindazakjes en mezenbollen een mooie hangplek op de voederplank. De basisschool kocht een uilenkast die binnenkort een plekje krijgt.
Ronnie is 2500 volgers op Facebook!
Ronnie Zengerink uit Hengelo (links op de video) is de 2500e bezoeker van de Vogelwerkgroep Geesteren op Facebook. De sportleraar houdt van vogels. Hij wil graag de ontwikkelingen met Red de Grutto en het nieuwe project voor weilandirrigatie gaan volgen. Hij kwam om onze pagina terecht toen hij er voor werd uitgenodigd.
Onze aanhang op Facebook groeit snel. Vooral in het voorjaar wanneer de vrijwilligers actief zijn met het redden van nesten en kuikens ervaren we traditioneel een sterke aanwas van volgers.
Hans de Boergrutto
nog niet naar Afrika
Onze vorig jaar geringde en naar oud-werkgeversvoorzitter Hans de Boer vernoemde grutto, is al meerdere keren gespot in West Europa zoals Engeland en Frankrijk. We kregen van de familie Hibma op 18 januari 2022 dit document toegestuurd.
Vaak vliegt een jonge grutto het eerste levensjaar nog niet helemaal naar de westkust van Afrika. Vooral de weg terug naar Europa, non-stop over 2500 km woestijn, tegenwind en zandstormen, doen veel grutto’s de das om. Wellicht daarom blijft de jonge grutto in Europa in de winter. Zie ook Klaske de Boer bij benoeming Hans de Boergrutto (4 juni 2021):
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fu%2Fa%2Fvogelwerkgroepgeesteren%2Fs85uzx%2Fformulier.jpg)