1e Twentse kievitsei van 2021 in Fleringen
Op zondagmorgen 14 maart 2021 om 10.19 uur kreeg de voorzitter van de Vogelwerkgroep Geesteren een telefoontje van Gerard Grootelaar uit Tubbergen. Hij vond zojuist zijn eerste kievitsei van 2021 op een akkerland in Fleringen. Gerard en zijn zoon Roland liepen vanaf Tubbergen richting Fleringen.
Geheel onverwachts zagen ze vanaf de Wietschersweg, dat een kievit achter een kraai aan vloog. “Die heeft een ei”, zei Gerard tegen zijn zoon. Meteen gingen ze daar zoeken en ja hoor, een kievitsei lag er. Super, wat een geweldig resultaat! Het zoeken van de afgelopen weken is dan toch weer beloond.
Strijd
Elk jaar is het weer een leuke strijd tussen met name Marion Krikhaar en Gerard Grootelaar, die de eerste vinder is geworden. De melding is direct doorgegeven aan Marja van Harten, coördinator weidevogels van Landschap Overijssel.
1e
Het is waarschijnlijk het eerste gevonden kievitsei in Twente. Namens de Vogelwerkgroep Geesteren feliciteren we Gerard met dit geweldige resultaat. Voor de vogelwerkgroep is de vondst van het 1e kievitsei weer de officiële start voor het nieuwe weidevogelseizoen, die hopelijk een beter resultaat gaat opleveren dan het afgelopen jaar.
De foto maakte Ben Haarhuis uit Geesteren.
1e kievitsei 2019
Op vrijdag 15 maart 2019 is het eerste kievitsei in de gemeente Tubbergen gevonden. Marion Krikhaar was de gelukkige vinder en heeft het bestuur van de Vogelwerkgroep Geesteren direct op de hoogte gebracht. Deze foto is gemaakt door de voorzitter, Hennie Schröder.
Het ei is gevonden in de buurt van het nieuw aangelegde plas-drasgebied in het Huyerense Veld.
Na 4 dagen hebben de kieviten meestal 4 eieren gelegd en gaan ze broeden. Rust in het veld is dan geboden, zodat ze het nest niet onverhoopt gaan verlaten.
Het duurt nog bijna 4 weken voordat de eieren uitgebroed zijn en de jonge kuikens uit het ei kruipen.
We hopen dat ze dan veel beschutting kunnen vinden in het nieuw aangelegde gebied, rondom de plas-dras, waar het langere gras hun bescherming moet bieden.
Ze hebben nog een lange weg (4 tot 5 weken) te gaan voor ze kunnen vliegen en zichzelf enigszins kunnen beschermen tegen landbouwmachines en predatoren (roofvogels, vossen e.d.).
We hopen weer op een succesvol jaar !!!
1e kievitsei 2018
Vanmorgen (vrijdag 23 maart 2018) om 10.05 uur heeft Harrie Nobbenhuis het eerste Twentse kievitsei gevonden in Geesteren.
Het nest met 2 eieren ligt in het zoekgebied nabij de Weitemanslanden en is voorzien van 2 stokken, zodat de landbouwers met hun machines het nest kunnen besparen. “Geweldig om te horen dat de leden van de LTO graag hun medewerking hieraan verlenen; grote klasse”, vertelt Hennie Schröder van Vogelwerkgroep Geesteren.
Bescherming
Vorig jaar hebben de vogelaars Harrie Nobbenhuis en zijn kompaan Gerard Grootelaar, die dit jaar hun 25-jarig jubileum vieren, maar liefst 300 eieren beschermd. “Helaas worden er veel te weinig kuikens vliegvlug. Naast de vos zien we steeds vaker nieuwe rovertjes in het veld, die er eerst nooit waren. Zodra de kuikentjes in het pas gemaaide gras lopen, zijn ze het menu voor onder andere kraaien, (zilver)reigers, ooievaars en kiekendieven. Er zullen door de overheid moeilijke keuzes moeten worden gemaakt om de bedreigde grutto, tureluur, wulpen en de kievit te behouden of juist niet te behouden”, aldus Schröder. “Maar hopelijk kunnen we er dit jaar nog van genieten.”
Gerard Grootelaar en Harrie Nobbenhuis bij het kievitsnest. (Foto gemaakt door Hennie Schröder)
1e kievitsei 2017
Lenie Löwik-Reinerink en dochter Marion Krikhaar vinden EERSTE KIEVITSEI van Twente in 2017.
In het buitengebied van Geesteren hebben Lenie en dochter Marion, leden van de Vogelwerkgroep Geesteren, het 1e kievitsei gevonden op maandag 13 maart jl. rond half tien. Dit is tevens het eerst gevonden kievitsei in Twente. Na de middag werd samen met burgemeester Haverkamp en enkele leden van de Vogelwerkgroep het ei ter plaatse aanschouwd.
In de familie van Lenie en Marion kent het kievitseieren zoeken al een lange traditie. Het toeval wil dat een zusje van Lenie Löwik ruim 50 jaar geleden het eerste kievitsei van Nederland vond. Zij was toen ong. 16 jaar en is samen met de burgemeester naar de koningin (Juliana) geweest om het ei aan te bieden. (tegenwoordig mag je geen eieren meer meenemen uit de nesten)
Leden van de vogelwerkgroep gaan de komende maanden weer het veld in, om weidevogelnesten te beschermen/markeren zodat de nesten niet beschadigd worden tijdens de landbouwwerkzaamheden.
Deze foto is gemaakt door Hennie Schröder.
1e kievitsei 2016
Eerste kievitsei van 2016 in Twente gevonden door Harrie Nobbenhuis
Op een maisland in het buitengebied van Geesteren heeft Harrie Nobbenhuis op 15 maart 2016 het eerste kievitsei van Twente gevonden. Harrie is lid van de Vogelwerkgroep in Geesteren.
Met de vondst van dit eerste kievitsei is het weidevogelseizoen in Twente echt begonnen.
Helaas neemt het aantal weidevogels de afgelopen jaren af en is bescherming van de nesten van deze vogels heel belangrijk. Hierdoor kunnen soorten als kievit, grutto en wulp ook in Twente blijven voorkomen.
De belangrijkste oorzaak van deze afname zijn de intensivering van de landbouw en een
toename van de predatoren (roofdieren), te weten vos, marter en kraai-achtigen.
Leden van de vogelwerkgroep mogen in het veld nesten zoeken en beschermen tegen verlies door landbouwwerkzaamheden.
Vanaf nu tot half juni trekken ze het veld in om waar nodig samen met de boeren nesten te zoeken en te beschermen.
Deze foto is gemaakt door Hennie Schröder.
Gerard Grootelaar vindt eerste kievitsei 2015
Zaterdagmorgen 14 maart om 8:30 uur heeft Gerard Grootelaar uit Tubbergen aan de Almeloseweg in Tubbergen een kievitsei gevonden, waarschijnlijk het eerste in Twente.
Gerard is lid van de stichting Vogelwerkgroep Geesteren.
De stichting bestaat al weer meer dan 20 jaren, met meer dan 30 enthousiaste natuurvrienden.
Binnen deze vereniging houdt hij zich veel bezig met de kerkuilen en het behoud hiervan. Afgelopen jaar zijn veel kerkuilen geringd.
Meer hobbymatig gaat hij elk jaar kievietsnesten zoeken. Overdag een drukke man die niet stil kan zitten, op de akkers kan hij uren rustig zoeken en genieten van deze prachtige vogels.
Met het markeren van deze nesten hoopt hij eieren te behouden.
De laatste jaren is de stand van weidevogels helaas erg afgenomen.
De oorzaken zijn wel bekend, denk aan de noodzakelijke veranderde landbouw, het waterbeheer en natuurlijk het weer.
Bij een warm voorjaar hebben ze voldoende voedsel, bij koud en nat weer zullen veel jonge vogels het niet halen.
Ook andere dieren kunnen deze jonge vogels pakken, denk aan kraaien, roofvogels en vossen.