Vogeltrek schitterend te
volgen op nieuwe site

Sinds enkele dagen beschikt de mensheid over een geweldige nieuwe site voor vogelliefhebbers waarop de vogeltrek per soort is te zien: https://www.eurobirdportal.org/ Albert de Jong van Sovon presenteerde donderdagavond 10 februari in zijn webinar een aantal bijzondere wetenswaardigheden en nieuwe inzichten, zoals: het aantal soorten vogels neemt elk jaar toe in ons land en met moeras- en bosvogels gaat het ook steeds beter. Daar staat tegenover dat het met de boerenlandvogels alleen maar bergafwaarts lijkt te gaan.

Tellen

Vogelwacht Delft, het IVN en KNNV organiseerden de webinar die vooral over vogeltellingen ging. Dat gebeurt in Nederland bijna 50 jaar. De afgelopen 25 jaren neemt het aantal vrijwilligers helaas af tot nog ongeveer 2000 vrijwilligers nu.

 

Witte reiger

Klimaatverandering is in de cijfers af te lezen, volgens Albert de Jong. De grens waarop sommige soorten voorkomen schuift op naar het noorden door de opwarming van de aarde. Bijvoorbeeld de witte reiger zien we steeds vaker in ons land terwijl deze vogel 25 jaren geleden alleen aan de Middellandse Zee zagen.

App

 

Albert de Jong deed een beroep op de 36 volgers van het webinar mee te doen met tellen. Dat kan op verschillende manieren, maar bijvoorbeeld ook tijdens een wandeling in de middagpauze.

 

Sovon heeft hiervoor een app ontwikkeld met de naam Avimap.  Hij wees tot slot nog op een andere mooie sites voor vogelaars:

 

https://ebba2.info/maps en

www.liveatlas.nl

 

#weilandirrigatie #reddegrutto

Geesteren - Hengelo 11 februari 2022 Marcel Tettero mail me  info@marceltettero.nl