𝐑𝐞𝐞𝐤𝐚𝐥𝐟𝐣𝐞 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐝 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐛𝐨𝐞𝐫 𝐠𝐚𝐚𝐭 𝐦𝐚𝐚𝐢𝐞𝐧

Precies om kwart voor vijf begon een ploeg vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren op 31 mei 2021 met zoeken naar reekalfjes in Manderveen. Het zoeken naar kuikens in het hoge gras zit er op.

Maar veel agrariërs vermoeden hier en daar nog reekalfjes die helaas niet wegrennen als de boer met de cyclomaaier in aantocht is. De kalfjes bevriezen, blijven stil liggen in het hoge gras, onzichtbaar voor de boer en dat betekent een zeker dood voor het dier en dat wil niemand die van het leven houdt.

Met de warmtebeeldcamera aan de drone kunnen we echter zien of er leven zit in het hoge gras. Vaak vinden we hazen. Maar tegen 8 uur werd het lange zoeken beloond. Een reekalfje vonden we in het hoge gras. 


Prachtig nieuws! Er komt steeds meer voor een proef met waterirrigatie. Gemeente en waterschap werken samen met onze weidevogelgroep aan een project voor irrigatie in grasland. De proef duurt twee jaar. In 2023 verwachten we de aanleg van het eerste duurzame systeem voor irrigatie van grasland in Nederland. De weidevogel en de boer profiteren! 


Kalfje Dragibus 2 keer opgespoord met weidevogeldrone

Twee keren liep het pas enkele dagen jonge kalfje weg en twee keren spoorde een droneteam Dragibus op. De actie van ons team met hun weidevogeldrone trok veel aandacht in de media.

Boer Henri Kolkman zocht een hele zaterdag naar het kalfje in een uitgestrekt maisveld maar vond het dier niet. Hij riep daarom hulp in van de Vogelwerkgroep Geesteren. Zondagochtend om 5 uur waren zelfs twee teams actief. Maar opnieuw nam het kalfje de benen. Maandagochtend was Dragibus al snel weer terecht. Dit keer besloot boer Henri Kolkman het dier naar een bevriende boer te brengen. Misschien is het ergens bang voor en neemt daarom telkens de benen... 19 juli 2021