𝐆𝐫𝐮𝐭𝐭𝐨 𝐧𝐚 𝟑 𝐣𝐚𝐚𝐫 𝐭𝐞𝐫𝐮𝐠 𝐨𝐩 𝐠𝐞𝐛𝐨𝐨𝐫𝐭𝐞𝐠𝐫𝐨𝐧𝐝

 

 

We hebben bijzonder nieuws. Het voordeel van ringen wijst zich nu uit: deze grutto op de foto is vandaag teruggezien bij Hennie Blokhuis in de wei en op de plasdras.

De grutto op de foto met Hennie Blokhuis is geringd op 21 mei 2022 in het grote weiland van Edwin Schröder en deze grutto is vernoemd Hennie Blokhuis. Dat is heel bijzonder.

 

Geboorte Deze koning van de weide is na 3 jaren teruggekeerd op zijn geboortegrond. Het land van de twee heren grenst aan elkaar. We herkennen de grutto aan zijn ringen. Klasse. Wat een fantastisch nieuws!

(29 maart 2025)


'Overlast marter groter dan de vos'

 

Het gebiedscollectief Noordoost Twente gaat wildcamera's kopen om daarmee te kunnen bewijzen dat de meeste predatie van weidevogelkuikens komt door marters. Tot nu toe namen experts aan dat vooral de vos het belangrijkste roofdier zou zijn van jonge kuikens in weilanden en akkers in Noordoost Twente. Het vermoeden bestaat echter steeds meer dat de overlast van steen- en boommarters veel groter kan zijn in het noorden van Twente dan de overlast van de vos. Het gebiedscollectief wil nu eerst objectief meten met foto's van wildcamera's hoeveel marters actief zijn in onze gebieden.

 

Voorzitter Herman Nieuwe Weme van het Gebiedscollectief maakte donderdagavond 27 maart 2025 bekend geld uit te gaan trekken voor de aanschaf van deze camera's. Hij vertelde ook dat het budget voor Agrarisch Natuurbeheer flink is uitgebreid. Een wachtrij van nieuwe agrariërs die mee willen doen in de samenwerking, kan het collectief nu wellicht geheel wegwerken.

 

Tureluur

Uit cijfers van gebiedscoördinator Leonard Rouhof van het Gebiedscollectief bleek dat de plasdrassen die de afgelopen 5 jaren onder meer bij Geesteren, Albergen en Tilligte zijn aangelegd, heel succesvol zijn en vooral ook tureluurs trekt. Rouhof vermoedt dat de bestaande populatie weidevogels in Noordoost Twente zich beter verspreidt over de plasdrassen in de omgeving. Maar het aantal kuikens dat het daadwerkelijk lukt om vliegvlug te worden is helaas klein, te klein om de populatie in stand te kunnen houden. Enig lichtpuntje is dat de weidevogels relatief oud worden en elk voorjaar opnieuw proberen voor nakomelingen te zorgen.

In de omgeving van Albergen is het aantal broedparen grutto's teruggelopen van 80 in 2016 tot nog 28 vorig jaar. "Dat is onvoldoende om de soort in stand te houden", zei Rouhof in de Herterij waar zo'n 30 bezoekers aanwezig waren. Ook de wulp zou zich niet kunnen handhaven in Albergen.

 

Tilligte

In Ottershagen bij Tilligte worden ook te weinig gruttokuikens volwassen (vliegvlug). In 2024 was dit er maar 1. Acht kuikens van kieviten werden vliegvlug.

GeesterseveldTwee paartjes grutto's kregen geen enkel kuiken vliegvlug in 2024 in het Geesterseveld. Wel zaten er 40 broedpaartjes kieviten.

 

Veldhoek

De plasdrassen van Frons, Blokhuis, Haarhuis en Kamphuis in de Veldhoek bij Geesteren kregen alle lof van Rouhof. Veel grutto's en tureluurs komen er voor. Maar ook wulpen en scholeksters. En tegen de landelijke trend in: het aantal kieviten stijgt. Maar ook hier weer: 9 broed paartjes grutto's eind mei 2024 geteld, enkele weken later zijn er nog maar 4 broed paartjes over.

De andere 5 paartjes waren vertrokken omdat het legsel vermoedelijk was mislukt. Bij Kamphuis en Haarhuis waar ook de pilot Weilandirrigatie is begonnen, waren 8 paartjes grutto's actief met nestjes bouwen. Aan de Smitsweg in Agelo telde men 3 paartjes grutto's en 2 paartjes wulpen.

 

Theo Lohuis en Harry Nobbenhuis waren vrijwilligers van het jaar geworden van Landschap Overijssel en dat werd uitgebreid gevierd. Want het is jaren geleden dat een Twentenaar die eer kreeg. (27 maart 2025)


Schapen helpen weidevogels

 

De schaapjes lopen weer op ons plasdras Hankamp, helemaal in het noorden van de Veldhoek bij Geesteren. De viervoeters zorgen voor een vruchtbare grond waar veel insecten weidevogels lokken. We gaan het zien komende dagen.

 

(25 maart 2025)


𝐁𝐞𝐬𝐜𝐡𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧 𝐞𝐢𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐢𝐬 𝐰𝐞𝐞𝐫 𝐛𝐞𝐠𝐨𝐧𝐧𝐞𝐧

Super start van het nieuw seizoen voor onze weidevogels. We vonden 3 nesten met 4 eieren van kieviten en 1 nest met 2 eieren op het Huyerenseveld bij Geesteren.

Omdat het licht regende konden we de drone slechts korte tijd inzetten. Met zijn vieren hebben we daarna op de ouderwetse manier het 4 hectare grote akkerland afgezocht. Wat een heerlijke ochtend in de motregen!

De eigenaar van het land wil vandaag de akker bewerken. We hebben de nesten met stokken afgezet. De boer kan er dan om heen het land bewerken. 26 maart 2025

 


Welkom in ons weidevogelparadijs rond Geesteren

 

Grutto's, scholeksters, kieviten en wulpen. Het weidevogelseizoen is los. Een rondje plasdrassen levert prachtige beelden op. Wat een prachtig paradijsje:
- Albergen Erve Vleerboer
- Geesteren Blokhuis
- Geesteren Frons
- Vriezenveen Zandafgraving

 

(Maandag 10 maart 2025)


𝐏𝐫𝐢𝐣𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐢𝐣𝐬𝐬𝐞𝐥 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐳𝐞 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐰𝐢𝐥𝐥𝐢𝐠𝐞𝐫𝐬 𝐓𝐡𝐞𝐨 𝐞𝐧 𝐇𝐚𝐫𝐫𝐲

 

Weidevogelvrijwilliger Overijssel 2025 is dit jaar bij uitzondering een duo: Theo Lohuis en Harry Nobbenhuis. Beiden zijn actief bij de Vogelwerkgroep Geesteren. Theo is als mede-oprichter actief op zijn trekker en gastheer van onze bekende timmerploeg. Harry wordt geroemd om zijn kennis en tomeloze inzet voor behoud van onze weidevogels met name op het schitterende Huyerenseveld.

Specialist weidevogels, Leonard Rouhof, reikte Theo en Harry een kunstwerkje uit in dorpshuis Lierderholthuis bij Zwolle aan de rand van een weidevogelgebied. De ongeveer 100 bezoekers woonden de opening van het weidevogelseizoen 2025 bij. Landschap Overijssel organiseerde deze startochtend. De weidevogelbescherers brachten daarna een bezoek aan een plasdras in de buurt.

Directeur-bestuurder Michael Sijbom van Landschap Overijssel reikte de trotse vrijwilligersprijs 2025 voor weidevogels uit aan Theo Lohuis en Harry Nobbenhuis (midden). Projectleider Weidevogels, Leonard Rouhof, sprak in zijn toespraak vol lof over beide heren van de Vogelwerkgroep Geesteren. (Zaterdag 8 maart 2025)


Vrouwen genieten van presentatie Red de Grutto

De Vogelwerkgroep Geesteren mocht vanavond, woensdag 5 maart 2025, de leden van de Algemene Vrouwenvereniging Manderveen vertellen over de actie Red de Grutto en de pilot Weilandirrigatie in het prachtige gloednieuwe dorpshuis De Samenwerking.

Marcel Tettero van de Vogelwerkgroep vertelde over de introductie van de faunadrone 5 jaren geleden, het zoeken naar Reekalfjes en het irrigeren van weilanden dat volgend jaar van de grond moet komen.

 

De dames herkenden veel agrariërs uit de Veldhoek waarmee we samenwerken om nesten en kuikens van grutto’s, kieviten, tureluurs, wulpen en scholeksters te beschermen bijvoorbeeld met schrikdraad. Ook legden vrijwilligers van de Vogelwerkgroep samen met het Gebiedscollectief Noord Oost Twente 6 plasdrassen met kruidenrijk gras aan. (Woensdag 5 maart 2025)


Weidevogels terug naar geboortegrond
in Geesteren en Albergen

 

Het vriest nog 's nachts, maar de lente komt er aan. We treffen al wulpen, scholeksters, patrijzen en veel kieviten aan rond de plasdrassen in de Veldhoek bij Geesteren en bij Erve Vleerboer in Albergen. (Maandag 3 maart 2025)

Het heeft weer flink gevroren afgelopen nacht en dat blijft het ook de komende nachten nog licht doen. Toch hoor je al wulpen, kieviten en scholeksters in de zandafgraving bij Vriezenveen en iets verderop bij plasdras Huyerenseveld in Geesteren.

De lente begint. Genieten!

 

(Maandag 3 maart 2025)

Grutto's, scholeksters en vooral heel veel kieviten verzamelden zich deze eerste zonnige zondag van 2025 bij De Doorbraak in Almelo. Aan de rand van het XL Businesspark Twente is het een komen en gaan van weidevogels. Sinds het waterschap De Doorbraak aanlegde trekt het gebied enorme hoeveelheden weidevogels. Zij zijn op doortocht en vreten zich hier vol. Broeden doen ze er niet.

 

Het waterschap legde de Doorbraak aan om te voorkomen dat Almelo natte voeten krijgt bij overtollige regen. Een groot deel van het water wordt nu rechtstreeks omgeleid naar de Regge in plaats van door de stad Almelo.

 

(Zondag 2 maart 2025)


Kieviten terug op Huyerenseveld 

 

IJs ligt op de plasdras Huyerenseveld in Geesteren. Toch zijn al tientallen kieviten terug in het uitgestrekte natte land boordevol leven. En het is pas dinsdag 18 februari 2025. Maar de temperaturen gaan snel stijgen en het eerste kievitsei zit er eind deze maand misschien zelfs aan te komen, voorspellen sommigen...

 

 


Koude start droneteam

 

Het droneteam van de Vogelwerkgroep Geesteren heeft de draad weer opgepakt. Slecht weer gooide afgelopen weken keer op keer roet in het eten. Nu kon het. Rond het vriespunt met een matige noorden wind, stonden vier stoere leden van het tien koppige team paraat. Geen wolkje aan de lucht. Mooier kan bijna niet. Verwarmen doet de zon de bevroren aarde nog nauwelijks.

Nest
Laurens Brummelhuis verstopte twee 'nestjes' in het naastgelegen weiland. Batterijen verwarmen groene plaatjes met afbeeldingen van vier eitjes er op. Met de warmtebeeldcamera op 35 meter hoogte aan een drone zijn de 'eitjes' nog net zichtbaar.

Spot
De software van de drone geeft al aan dat het hier gaat om een warmtespot met daarbij een rood cirkeltje. Piepklein. Door om te schakelen van warmtebeeld naar 'gewoon' kleuren beeldscherm kun je het nestje nauwkeurig zien. Met een vingerbeweging aan een wiel zoomt de de rgb camera in op de warmtespot. Ah, eitjes!

Landen
De zeer ervaren dronepiloten Laurens Brummelhuis en Clinton Herring, oefenden samen met Richard Boerrigter en Marcel Tettero het zoeken van nesten en het landen van de drone op een relatief klein plateau. Coördinator Anton Schrijver van het droneteam was helaas verhinderd. De andere dronepiloten van de Vogelwerkgroep Geesteren gaan de komende tijd ook oefenen.

We gebruiken al enkele jaren tot volle tevredenheid een Mavic2 van DJI. 

Na volgende week verwachten deskundigen al het 1e kievitsei ergens in Nederland en dan moeten de dronepiloten in de startblokken staan.

 

(Maandag 18 februari 2025)


Nieuw ontwerp hotel voor insecten in Langeveen

 

Vrijwilligers hebben een schitterend nieuw ontwerp insectenhotel geplaatst in Langeveen. De Vogelwerkgroep Geesteren krijgt gelukkig steeds vaker verzoeken om een ‘hotel’ voor insecten te bouwen en te plaatsen ergens in de gemeente Tubbergen en soms daar buiten. Een groeiend aantal mensen is zich bewust van het feit dat er steeds minder insecten voorkomen in de natuur en willen daar iets aan doen. Insecten zijn een belangrijke bron van voedsel voor vogels. Gaat het slecht met de insecten, dan gaat het ook slecht bijvoorbeeld met onze vogels.

 

Baksteen

Op de foto plaatsen Marcel Mensink, Theo Lohuis en Gerard Lenferink het insectenhotel dat vol zit met allerlei materiaal als dennenappels, schors, takjes, stammetjes vol gaten en zelfs een baksteen. Voor alle kleine diertjes is er een prachtig, passend plekje te vinden. Zo’n insectenhotel kopen en plaatsen kost ongeveer 225 euro, aldus coördinator Theo Lohuis van de timmerploeg. Deze ploeg bouwt jaarlijks zo’n 800 nestkastjes, voederbakken en onderkomens voor uilen en vleermuizen.

 

De hechte groep vrijwilligers bezoekt basisscholen met een aanhanger vol bouwpakketten voor nestkastjes. Samen met de jeugd timmeren de vrijwilligers op een middag tientallen nestkasten in elkaar. De kinderen mogen hun zelf gebouwde kunstwerkjes, voorzien van hun namen, gratis meenemen naar huis. (Vrijdag 14 februari 2025)


Volop vragen aan Vogelwerkgroep

in Manderveen

 

Een volle zaal mensen genoot donderdag 13 februari 2025 van de presentatie Red de Grutto van de Vogelwerkgroep Geesteren. Op uitnodiging van Actief Manderveen waren ruim 30 zeer betrokken bezoekers naar De Samenwerking gekomen voor de lezing.

 

In dit gloednieuwe gebouw, dat nog geen jaar geleden werd geopend, kon vrijwilliger Marcel Tettero van de Vogelwerkgroep gemakkelijk gebruik maken van de aanwezige moderne projector met digitale aansluiting voor de laptop. 

De bezoekers hadden veel vragen. Want net buiten Manderveen ligt de Veldhoek, een belangrijk weidevogelgebied. De interviews met agrariërs die een groot hart hebben voor de grutto, kievit, wulp, tureluur en scholekster, was voor sommigen een aangename verrassing. Velen kennen de boeren van de Veldhoek.

 

Vragen waren er ook over weilandirrigatie, een nieuw project waarmee de Vogelwerkgroep een nieuwe weg inslaat. Irrigatie van grasland moet vanaf volgend jaar ook in droge zomers zorgen voor een maximale oogst gras voor de koeien. Ook de weidevogels profiteren hiervan.


Schop de grond in voor Weilandirrigatie

 

Voor Boike Damhuis brak woensdagochtend 5 februari 2025 een bijzondere dag aan. Na 4, 5 jaar praten ging dan eindelijk de schop de grond in. Het regelen van afspraken, vergunningen en de financiering koste tijd. Maar de unieke pilot Weilandirrigatie begint nu echt vorm te krijgen.

 

Een waterbron is al geboord en een leiding naar het te irrigeren weiland wordt de komende dagen gelegd. In het najaar volgt pas de druppelleiding zelf. In totaal bijna 70 kilometer slangetjes houden de hele zomer vanaf volgend jaar de bodem nat. Ook al regent het nauwelijks. De dreiging van klimaatverandering zijn dan voorbij. Een prachtig voordeel voor de agrariër en onze weidevogels.

 

EU

De pilot Weilandirrigatie wordt met steun van onder meer de Europese Unie, SBNL Natuurfonds, Gemeente Tubbergen, Provincie Overijssel, LEADER, Cultuurfonds, Dinamofonds en de Rabobank en met veel vrijwilligers uitgevoerd.


𝐓𝐢𝐦𝐦𝐞𝐫𝐩𝐥𝐨𝐞𝐠 𝐯𝐨𝐠𝐞𝐥𝐰𝐞𝐫𝐤𝐠𝐫𝐨𝐞𝐩 𝐯𝐞𝐫𝐰𝐚𝐜𝐡𝐭 𝐠𝐫𝐨𝐭𝐞 𝐝𝐫𝐮𝐤𝐭𝐞

Stress in de werkplaats van de Vogelwerkgroep Geesteren. Een drukke periode is aangebroken voor de timmerploeg. Mensen willen de komende weken massaal nieuwe vogelhuisjes gaan kopen en ophangen. Nieuw is dat klanten steeds vaker vragen om een fraai insectenhotel voor bij hun woningen. In februari verwacht de ploeg een piek in de vraag.

 

Gerard Lenferink geniet elke maandag weer van het samen klussen in de werkplaats op het erf van bestuurslid en mede-oprichter Theo Lohuis van de Vogelwerkgroep Geesteren. Zes man sterk is er twee, drie keer in de week aan de slag met het warmtekanon soms op volle toeren. En dan zijn er nog andere vrijwilligers voor allerlei hand- en spandiensten. Ieder heeft zijn eigen taak.

 

Insectenhuis

De timmerploeg van de Vogelwerkgroep Geesteren kreeg zes jaren geleden nog een mega opdracht van de gemeenten Tubbergen en Dinkelland in de strijd tegen de eikenprocessierups. Vele honderden nestkasten verkocht de stichting toen aan de overheden die de vogelhuisjes vervolgens gratis aan het publiek gaf. De rups is mede daardoor inmiddels flink teruggedrongen. Toch blijven mensen om nieuwe nestkastjes en vooral ook om nieuwe modellen vragen, legt Gerard Lenferink van de Vogelwerkgroep Geesteren uit.

 

Voorkeur
Welk model nu precies de voorkeur geniet is moeilijk te zeggen. Een keer is een nieuw model finaal mislukt. Dat was een insectenhuis met daarin, heel fantasierijk, een vogelhuisje getimmerd.

"Leuk bedacht, maar dat werkt niet", lacht Lenferink die al jaren een mini-bibliotheek aan huis heeft waarvan de opbrengst naar de Vogelwerkgroep gaat. "Een vogel gaat niet vlak naast insecten een nest bouwen en broeden. En andersom ligt misschien nog minder voor de hand. Ze zijn elkaars vijanden."

 

Afspraak
Belangstellenden voor nestkasten kunnen Theo Lohuis rechtstreeks bellen voor een afspraak bij de timmerwerkplaats aan de Langeveenseweg 127 in Geesteren, telefoon:

 

0546-631551

of 06-51667179

voor de verkoop van nestkastjes en insectenhotels.

De timmerploeg maakt ook uilenkasten, nestkasten voor de boomklever, de kwikstaart, spreeuw, vleermuis, egel en zwaluw (een til). "U vraagt, wij draaien", zegt Theo Lohuis die de timmerploeg begeleidt. De ploeg bestaat uit Marcel Mensink, Harry Nobbenhuis, René Braakhuis, Harry Egberink, Gerard Lenferink en Henk Oude Wesselink.

Onze Vogelwerkgroep waardeert de steun uit het bedrijfsleven zeer. Wij willen mede daarom onze sponsoren hartelijk danken voor hun enorme steun. 

Dit zijn Tijbo Bouw (gaf ons een schitterende zaagmachine in bruikleen), we krijgen regelmatig boomschors, dennenappels en planken van Houtzagerij Kroeze, Loohuis Schuttingen, Hemmer Groen en Noviton Harbrinkhoek.

 

 

Rechts: Een deel van de timmerploeg van de Vogelwerkgroep Geesteren. Het team is nu op volle sterkte en dat is geweldig. Twee of drie keer per week timmeren zij voor het goede doel: behoud van weidevogels en uilen.

 

Super bedankt voor jullie geweldige inzet!

 


Twente FM en Tubbergen Nieuws brengen het nieuws vlak na elkaar. Het aantal views van de video (zie hier onder) schiet omhoog begin januari 2025. 

Samen timmeren in de gloednieuwe school

 

Ons prachtige weekblad boordevol nieuws en advertenties bericht ook over de succesvolle middag in de Aloysiusschool van Geesteren. Iedereen timmerde er op los. Tien vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren hielpen mee met schuren en timmeren. De elektrische boor was soms een uitdaging. Maar al snel waren de kinderen vertrouwt met het werk. 

 

Een nestkastje nam iedereen mee naar huis. De anderen blijven bij de prachtige gloednieuwe Aloysiusschool. We mochten dankbaar gebruik maken van de gelegenheid drie prachtige lokalen aan een te smeden zodat er een grote timmerwerkplaats kon ontstaan. Geweldig! 

 

22 januari 2024 

 


Jeugd timmert tientallen nestkasten

 

Een fantastische groep 7 in de gloednieuwe Aloysiusschool van Geesteren bouwde een hele reeks nestkastjes voor hun school en voor zichzelf. De Vogelwerkgroep Geesteren helpt zo de eikenprocessierups in toom te houden want de pimpelmees en de koolmees lusten ze rauw.

Maar ook kunnen we als vrijwilligers de jeugd interesseren voor de natuur en het behoud van ons vogelbestand.

 

(vrijdag 17 januari 2025)


𝐇𝐞𝐧𝐧𝐢𝐞 𝐊𝐨𝐤𝐡𝐮𝐢𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐞𝐤𝐚𝐥𝐟𝐣𝐞𝐬
𝐰𝐢𝐧𝐭 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐬𝐯𝐫𝐚𝐚𝐠 𝟐𝟎𝟐𝟒

 

En de winnaar is... Hennie Kokhuis. Hennie Kokhuis uit Geesteren won de prijsvraag 2024 van de Vogelwerkgroep Geesteren. Hij is geen onbekende voor de stichting. Kokhuis helpt regelmatig in het voorjaar mee reekalfjes in veiligheid brengen. Dat deed hij al voordat we konden beschikken over een drone met warmtebeeldcamera.

Miriam tweede met prijsvraag

 

Miriam Paus werd 2e met de prijsvraag 2024 van de Vogelwerkgroep Geesteren. Zij kent onze vogelaar Henk Koorman goed. Miriam heeft graag vogels in haar tuin in Langeveen en voert ze regelmatig. Zij volgt het werk van de vrijwilligers al jaren via Facebook en geniet van de filmpjes.

Desiré derde 


Wat een fantastisch leuke ontmoeting had de Vogelwerkgroep Geesteren vanmorgen bij Desiré Lohuis in Geesteren. Zij won de derde prijs met de prijsvraag 2024 van de stichtng Vogelwerkgroep Geesteren.

 

Desiré had de koffie al klaar toen ze vertelde ons al wellicht sinds de start van de Facebook pagina te volgen. Ze vindt het redden van dieren en vooral van weidevogels en reekalfjes fascinerend. Ze steun het werk van de vrijwilligers met hart en ziel.

 

De derde prijs was een prachtige vogelencyclopedie, een aflevering van het magazine Weidevogels, een geldbedrag van 25 euro en een notitieblok met afbeeldingen van de wulp. Van harte gefeliciteerd.

Desiré en dank voor meedoen.
(8 januari 2025)