Presentatie bij de Heemkunde Geesteren

 

Woensdag 15 november 2023 in zaal Kottink

 

Samenstelling door Hennie Schröder en Marcel Tettero,
respectievelijk voorzitter en secretaris van de
Vogelwerkgroep Geesteren.

Veengebieden en weidevogels

 

Weidevogels komen hier al van oudsher voor. In de Veldhoek van Geesteren, vlakbij Manderveen en Langeveen. We vlogen er even over met de drone. Kilometers gebied met grutto's, kieviten, scholeksters, tureluurs en wulpen. Wat mooi om hier te wandelen in het voorjaar. Muziek Serenity by Fesliyan Studios.com

Onze 1e keer Zoeken met de Drone

 

Op een nieuwe, succesvolle manier levens redden van weidevogels is in opmars. Een infraroodcamera aan een drone ontdekt binnen enkele minuten de warme plekken in het hoge gras waar leven is. Vogels zitten er vrijwel onzichtbaar te broeden. Leden van de Vogelwerkgroep Geesteren bezochten donderdag het buitengebied van Lutten bij Slagharen om er samen met de Weidevogelbescherming Avereest nesten van grutto's te vinden en te markeren zodat boeren er omheen kunnen maaien.

 

Steeds meer weidevogels leggen het loodje. De kievit, de tureluur, de leeuwerik en zelfs de grutto, de koning van de weidevogels, dreigen te verdwijnen. Vrijwilligers kunnen de goed verborgen eieren alleen snel vinden met hulp van een warmtecamera aan een drone. Het kleine aantal nesten dat de vogels maken kunnen vrijwilligers met een drone markeren en beschermen. De actie op www. red de grutto .nl begint na een week op stoom te komen. De eerste duizenden euro's zijn inmiddels binnen. Maar we zijn er nog niet. Steun de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren.

 

Een compilatie op video. Muziek: Man Down Kevin MacLeod (incompetech.com) Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0


Actie is aandacht vragen

 

Voor onze actie kozen we een dramatische foto. Een grutto komt om in de maaier. We kunnen dit voorkomen door nesten snel op te sporen met drones. De robots zijn de afgelopen jaren snel verbeterd in het gebruik met warmtebeeld of infraroodcamera. 

Veel steun kregen we met Red de Grutto

 

Samen met Landschap Overijssel gaf Hennie Schröder (rechts) de aftrap voor de actie Red de Grutto voor de aanschaf van een drone en de aanleg van plasdrassen onder meer in de Veldhoek en het Huyerenscheveld of Geesterseveld.

 

Rondleiding plasdras

 

Onze persconferentie kon rekenen op een grote belangstelling van regionale media en vakbladen met een agrarische achtergrond, zoals De Boerderij en Agrio Pers. 

Sponsoren actie Red de Grutto

 

SBNL Natuurfonds    10.000 euro

Rabobank NW Twente 7500 euro

Cultuurfonds                  7500 euro

Roelvinkfonds                5000 euro

Gravin van Bylandt Stg. 2500 euro

Pure Energie              2500 euro

Fieten Olie                  1500 euro

De Boerderij               1000 euro


Bewoners van de Veldhoek houden van 'hun' weidevogels

 

 

Frans Kienhuis groeide op tussen de weidevogel van de Veldhoek. Helaas leeft hij al niet meer. In de video is zijn passie voor de veldleeuwerik te zien en te horen.

Supertevreden is Hennie Blokhuis. De afgelopen jaren legde hij een prachtig plasdras aan en het jaar daarna nog een klein greppelplasdras aan de andere kant van de boerderij en nu lopen de kuikens van de grutto's aan alle kanten van zijn erf op het land. "Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt." Hennie Blokhuis is agrariër en groeide op tussen de weidevogels in de Veldhoek, ten noorden van Geesteren. Hij wil graag de stand van de grutto, tureluur, wulp, scholekster, kievit en veldleeuwerik hersteld zien op een aanvaardbaar niveau. De vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren helpen hem daarbij waar ze kunnen.

Alles op alles zetten we om 4 nesten van grutto´s te redden op het ruim 6 hectare grote perceel van de familie Kamphuis in Geesteren. Met een drone zijn de nesten gevonden. Toch werden uiteindelijk maar drie nesten gered. Dat gebeurde door een flinke strook gras te laten staan waar de kuikens zich kunnen verstoppen en voedsel kunnen vinden en door de nieuwe Jelle Hibmamethode toe te passen. Broedende paartjes kunnen zich goed verschuilen in de gemaaide grasmat als het nest 3 tot 5 centimeter verdiept is met de hak van de schoen.

Hendrik Hankamp wijst aan waar ze vroeger in grote aantallen voorkwamen. Er zijn nu nog een handjevol weidevogels in de Veldhoek die er succesvol broeden. Met plasdrassen helpen we de weidevogels.

De gebroeders Arjan en Michel Frons hebben een plasdras aangelegd op hun land en dat is een groot succes. Weidevogels trekken er snel naar toe op de Veldhoek bij Geesteren.

Hans Korte geniet elke dag van de prachtige omgeving tussen Geesteren en Manderveen. Weidevogels komen hier nog voor.

Melkveehouder Edwin Schröder heeft op zijn land in de Veldhoek veel grutto's. Prachtig hoe dat klinkt in het voorjaar.



Lubach drijft spot met Hennie

 

Arjan Lubach drijft de spot met Hennie die op tv de laatste denkbeeldige grutto wellicht binnenkort zal spotten als er niets veranderd. Onze actie Red de Grutto kreeg daarna extra aandacht in de media.

Onze Ambassadeur Hans de boer

 

Hans de Boer schonk alles aan onze actie Red de Grutto bij zijn pensionering. Hij nam afscheid als voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO/NCW. Hans de Boer overleed helaas slechts enkele maanden later. Hij was maanden een ambassadeur voor onze actie. We hebben later een grutto naar hem vernoemd en geringd. Zijn vrouw was daarvan getuige.

Oma van 90 bestuurt af en toe de drone van de weidevogelgroep Geesteren. Onze voorzitter Hennie blijft op enige afstand een oogje in het zeil houden. Zie de bijzonder mooie reportage van Nieuwe Oogst hier.

 

Rechts: Video van Hart van Nederland van SBS6. Een camerateam kwam opnames maken van onze activiteiten op het platteland.

Video viraal van Vogelwerkgroep

Ochtend shows, radioprogramma's en websites. Iedereen meldde de post van de Vogelwerkgroep Geesteren op Facebook van een boer die een reekalfje uit zijn land haalt met de trekker. De hard core muziek is duidelijk hoorbaar terwijl het weerloze diertje rustig om zich heel kijkt en afwacht wat er gaat gebeuren.

 

Zie de video van Hart van Nederland via deze link


Plasdras is nat moeras 

Plasdras Hankamp in de Veldhoek bij Geesteren is vanuit de lucht goed te zien. We pompen met zonnepanelen de plasdras vol water mocht dat nodig zijn bij droogte. Het gebied werkt als een magneet op weidevogels, net als het grote plasdras op het Huyerenscheveld en de kleine plasdrassen elders in de Veldhoek.

Jong geleerd, oud gedaan

 

De vlinder en de bij heet het project dat we geven aan kinderen van basisscholen in de omgeving. De jeugd geniet van het buitenleven, zaaien van kruidenrijke planten en de wijze lessen over de natuur die ze leren van de vrijwilligers.


Afronden presentatie

Nieuwe activiteit Vogelwerkgroep Geesteren

Projectplan Weilandirrigatie

Raster leggen we aan tegen predatoren. Dit is aan de Kotkampsweg in de Veldhoek. Op de voorgrond het verdeelstation. Hier pompen we water met zonnepanelen de verschillende slangen in waardoor water tot in de haarvaten bij de wortels van de planten kunnen komen. De boer profiteert want de opbrengst is ook in droge zomers zoals de afgelopen jaren, toch altijd optimaal. Maar ook de weidevogel profiteert want een klein stukje land (een kwart) blijft in het voorjaar helemaal alleen voor de weidevogels beschikbaar. Nesten daarbuiten sporen we op met drones en beschermen we  met schrikdraad.

Droogte door klimaatverandering? Weilandirrigatie

 

Vrijwilligers experimenteren met irrigatie van maisland. De toekomst is om binnenkort ook weiland te gaan irrigeren. De opbrengst van gras is klein, maar als de zomers droog blijven zoals de afgelopen jaren, dan is irrigatie toch zeer aantrekkelijk om voldoende veevoer voor de koeien te kunnen oogsten.

Droogte door klimaatverandering is een dreiging voor boeren die voor hun vee veel voer nodig hebben. Inkopen is een forse kostenpost. 

Uitrollen slangen om water naar de wortels van de planten te brengen. De hoofdslang brengt grote hoeveelheden water via kleine haarvaten naar de wortels van de planten, in dit geval mais. Hiermee hebben we geëxperimenteerd. Mais brengt meer op dat gras. Het is daarom een uitdaging om hetzelfde te doen in grasland. In droge tijden zullen de opbrengsten veel hoger zijn dan wanneer er niet wordt geirrigeerd. De schatting is dat de opbrengst in zo'n geval zeker dubbel zo groot is.

Einde presentatie bij de Heemkunde Geesteren in zaal Kotting

Woensdag 15 november 2023

Van Hennie Schröder en Marcel Tettero, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Vogelwerkgroep Geesteren. 

 

Zie ook deze fraaie reportage:
In deze video van Hart van Nederland bezoekt U de Vogelwerkgroep Geesteren.
U ziet in het kort wat we doen.

15 november 2023 Marcel Tettero