"Een goede biotoop voor de grutto, dat is waar de schoen wringt"

Pas als je iets begrijpt, ga je er van houden en als je er van houdt ga je het beschermen.


Astrid Kant, schrijfster van twee boeken over grutto's, besloot met die wijze woorden haar vurige betoog voor meer dan 120 onlinevolgers op Facebook. Ze praatte dinsdagavond 22 02 2022 in haar webinar alleen over de koning der weide, de grutto en somde in twee uren tijd zoveel bijzonderheden op dat het verhaal veel te lang dreigde te worden voor dit verslag op de site van de Vogelwerkgroep Geesteren.

Vruchtbaar

Een vrouwtje van een grutto weet wanneer ze vruchtbaar is en ze geeft dat aan bij haar vaste partner. Want Grutto's zijn monogaam. Sommigen vliegen in 1 keer van Senegal naar Nederland, de reis van ruim 3500 kilometer ondanks zandstormen en tegenwind duurt ruim drie dagen. Niet elke grutto lukt dit.


Tanja

"Grutto Tanja heb ik als kuiken geringd", vertelt de enthousiaste Astrid Kant en toont een foto van haar. "Ik zag haar drie jaren niet. Was ze in een keer terug op de plek waar ze was geboren, een halve kilometer van mijn huis. Ze was terug bij boer Willem en verliefd geworden op een mannetje." Terwijl ze de nieuwe foto liet zien van grutto Tanja met haar verloofde vertelde ze enthousiast: "Om de 36 uren legde ze een ei tot ze er vier hebben. Dan broeden ze omstebeurten in 23 of 24 dagen de eitjes uit."

Goed

Astrid Kant heeft de tijd van haar leven in het voorjaar. Veel boeren in het Vijfheerenland langs de Lek bellen haar als ze gruttokuikens vinden. "Ik ring ze voor onderzoek. De boer laat graag zien dat hij het goed doet."


Verhongeren

Verhongeren is doodsoorzaak nummer 1, volgens Agnes Kant. Dat zou komen door een slechte biotoop waarin ze op de wereld komen. Volgens mevrouw Kant is ruige stalmest en koeievlaaien uitstekend voor voldoende insecten als voedsel voor de kuikens.

 

Insecten

"Een paar grote insecten zijn voldoende voor een kuiken per dag. Maar die zijn er bijna niet meer. Wel kleine emelten. Dus je ziet de hongerige kuikens continu rennen over het land om voldoende eten binnen te krijgen. Ze vallen dan extra op voor predatoren."

Verkeerd


Volgens Astrid Kant bestaan er gruttoparen die in 20 jaar nog niet 1 jong hebben grootgebracht. "Ze zitten bij de verkeerde boer. Maar ook heb ik een keer een vierling geringd. Ook dat gebeurt."

 

Vos

Mevrouw Kant lijkt het verbod op het jagen van de vos in de provincie Utrecht, met een korreltje zout te nemen. "Er zijn veel meer ganzeneieren. De vos eet die ook. Het zou meer zoden aan de dijk zetten als we de biotoop voor de grutto verbeteren. Dat is waar de schoen wringt."

 

Verslag webinar

Landschap Erfgoed Utrecht 

22 02 2022