Iedereen klaagt over de droogte. Maar Jelle Hibma van Natuurmonumenten kan het probleem met gemak aan. Hij pompt ruim gewoon even voldoende water in 'zijn' natuurgebied en dat trekt volop bijzondere weidevogels. Jelle Hibma heeft bijna 60 jaren ervaring met weidevogels. Hij helpt graag anderen zoals de Vogelwerkgroep Geesteren bij het beheer van de vaak lastige en ingewikkelde flora en fauna. Een kleine delegatie uit Twente onder wie gebiedcoördinator Leonard Rouhof van het agrarisch natuurbeheercollectief Midden Overijssel bezoeken Jelle Hibma in Schettens tussen Bolsward en Franeker.

Adviezen

Een kleine delegatie van de Vogelwerkgroep Geesteren bracht zaterdag een bezoek aan het vogelreservaat van Jelle Hibma bij Bolsward. Jelle Hibma heeft de vogelwerkgroep regelmatig geholpen met adviezen. Hibma is al bijna 60 jaar actief voor de weidevogels waarvan meer dan 13 jaren voor Natuurmonumenten. Voorjaar 27 april 2020.

Weidevogelexcursie   4-5-2017

Met 7 personen ging Vogelwerkgroep Geesteren naar Wommels (ZW-Friesland).

Om 11.00 u vertrokken we uit Geesteren. Na een voorspoedige rit kwamen we om 13.00 u aan bij weidevogelboer Murk Nijdam in Wommels. Eerst kregen we koffie met brood van onze gastheer om daarna het veld in te trekken. Het is een 40 ha weidegebied met 2 plasdrassen, ideaal voor weidevogels en andere soorten. Er waren veel grutto’s met kuikens, in het hele gebied ong 80 paartjes. Er werd onderzoek gedaan naar het aantal insecten, om uit te zoeken waarom veel jonge kuikens dood gaan. Na het “veldbezoek” gingen we met de boot naar de vogelkijkhut waar we over het plas-drasgebied konden kijken. Veel soorten vogels konden we bewonderen, o.a: tureluur, grutto, visdief, scholekster, kluut en zelfs de kemphaan. Ook was er speciaal een oeverzwaluwwand gemaakt, waar de vogels dankbaar gebruik van maakten. Er was zelfs een 2e kijkhut die iets onder het maaiveld was, zodat je bijna gelijk over het water keek. Om 17.00 u was het tijd om weer huiswaarts te gaan, na onze gastheer hartelijk bedankt te hebben. Het was een mooie en leerzame dag.

 

 

 

VERSLAG WEIDEVOGELEXCURSIE ZUID-WEST FRIESLAND OP 26 MEI 2016

Op donderdagmorgen 26 mei zijn we met 4 personen van de vogelwerkgroep naar Friesland vertrokken. Aldaar werden we rond 11.00 uur  door weidevogelboer

Jelle Hiebma gastvrij ontvangen met koffie en koek. Hierna gingen we samen het veld in. Onder een stralende zon zagen we vele weidevogelsoorten, o.a.grutto's, kieviten en kluten. We hebben vooral veel grutto's gezien wel 70 paartjes op 25 ha. grond. Een deel van de grutto's zat nog te broeden en anderen hadden inmiddels al kuikens. Prachtig om te zien, vooral door de grote aantallen. Onze gids Jelle heeft ons veel informatie verstrekt over het wel en wee van deze vogels.

Het grasland waarop deze vogels verblijven is zeer kruidenrijk en wordt pas na 15 juni gemaaid, dat is zeer gunstig voor de broedsels van deze vogels.

De jongen hebben dan grote kans om te overleven.

Om 13.00 uur was het tijd voor de lunch. De broodjes met soep bij Jelle thuis smaakten heerlijk. Tijdens de                                                                                                                          lunch werd er druk gepraat over het wel en wee van de weidevogels. 

Hierna hebben we om 14.00 uur een bezoek gebracht aan Murk Nijdam in Wommels, dit is ook een weidevogelboer. Hij heeft een melkveebedrijf met ong. 40 ha. grond, waar wel 100 paartjes grutto's broedden.

Op het erf van boer Murk stond een hele grote grutto van 3,5 meter hoogte, een waar kunstwerk.

Eerst liepen we door een veld met roepende grutto's, een teken dat ze kuikens hebben. Daarna zijn we met een bootje gevaren naar een vogelkijkhut en hadden een mooi uitzicht op een plas-dras gebied. Sommige vogels broedden maar enkele meters bij ons vandaan. Fantastisch om te zien!

Boer Murk had op alles gerekend, een  grote tas met koffie en koek had hij meegenomen. Qua catering kwamen we niets tekort.

We hebben nog een 2e weidevogel kijkhut bezocht, met ook uitzicht op plas-dras. Van daaruit zagen we een paartje bergeenden met 15 jongen, een stel kluten met jongen, de tureluur en grutto's. Ook hier kregen we uitleg van Murk en Jelle.

Om 17.00 uur was het tijd om afscheid te nemen van onze gastheren. We hebben hen vriendelijk bedankt en alvast afgesproken om hen volgend jaar weer een bezoek te brengen.

Een PRACHTIGE DAG waar we, als vogelliefhebbers, van begin tot eind hebben genoten.