1e greppelplasdras in Twente
Hennie Blokhuis maakte van een hindernis voor kuikens van weidevogels een ondiep slootje. Weidevogels als de grutto, kievit, tureluur en wulp maken nesten in nat land. Maar zodra de kuikens uit hun eieren kruipen lopen ze richting kruidenrijk weiland waar zij veel insecten eten. Soms zit tussen het nest en het kruidenrijk land een diepe greppel. Die gaan nu zoveel mogelijk dicht.
Buizen gaan in de diepe greppel zodat de watergang in tact blijft, een zeil moet er over zodat het water niet te snel wegstroomt en tot slot nog een laag zand er over en een dam er omheen. Hennie Blokhuis was er met hulp van zijn kinderen toch nog vier dagen mee in de weer. De greppelplasdras helpt de natuur. “Met een greppelplasdras groeit het gras langzaam en is gevarieerder, waardoor het insectenaanbod verbetert,” zegt Tim Visser van de Universiteit Wageningen.
Ambities Vogelwerkgroep Geesteren
4 plasdrassen en 4 greppelplasdrassen
Het voorjaar staat voor de deur. Tijd om onze plasdrassen verder te verbeteren en nieuwe greppelplasdrassen aan te leggen op verschillende plaatsen rond Geesteren.
Het bestuur van de Vogelwerkgroep Geesteren gebruikte een flinke pomp waarmee 500 kuub water per uur kan worden verplaatst. De provincie Overijssel stelde de machine beschikbaar.
Na drie droge zomers is de kans aanwezig dat dit jaar opnieuw een periode flink droog zal blijven. En dat is funest voor de kuikens van de weidevogels. Een jong van een grutto moet vanaf de dag dat ie uit het ei kruipt voor zichzelf kunnen zorgen. Kruidenrijke weilanden en natte stroken zijn dan onontbeerlijk.
Wachten op de grutto in Geesteren
Voorzitter Jan Nijmeijer van de Natuur- en Vogelwerkgroep De Grutto in Rossum en Weerselo bezoekt het 3 jaren piepjonge plasdrasgebied Huyerenscheveld bij Geesteren. Hoe gaat het met de grutto, vragen we hem.
Eerste kievitsei van 2021
Gerard Grootelaar (rechts) vindt op 14 maart 2021 het eerste aangemelde kievitsei van 2021 in Twente op een stuk land tussen Fleringen en Tubbergen. Het Landschap Overijssel is op de hoogte gebracht. Inmiddels is bekendgeworden dat de 11-jarige Pim Oude Heuvel uit Stokkum als eerste een kievitsei vond. Maar dit is door een misverstand niet officieel aangemeld.
Gerard Grootelaar houdt van weidevogels. Hij heeft een enorme kennis opgebouwd van de boerenlandvogels.

90-jarige bestuurt onze drone
Je bent nooit te oud om te leren, dacht de 90-jarige mevrouw Marie Collet-Horst uit Vriezenveen, toen ze gevraagd werd de weidevogeldrone te besturen. Een hele hectare zocht ze af en dat duurde toch nog bijna 5 minuten. "Ons moeder zit elke dag nog achter de computer", legde haar schoondochter uit. "Ze redt zich er prima mee, hoor." Grap "We waren er een beetje beduusd van", verklaarde voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren na afloop. "Ik had het haar gewoon voor de grap aangeboden. Ik had geen idee dat ze al 90 is." Maaien De Vogelwerkgroep Geesteren was dinsdagavond bij de familie Collet op zoek naar reekalfjes. De boer wil later die dag zijn land gaan maaien. Reekalfjes en eventueel ander wild spoor je een weidevogeldrone supersnel op om het in veiligheid te brengen.
APRIL 2018 PROJECT: RED DE VLINDER EN DE BIJ
ALOYSIUSSCHOOL GEESTEREN
mARIASCHOOL LANGEVEEN
school De wiekslag tubbergen
20 APRIL 2017 PROJECT: RED DE VLINDER EN DE BIJ
Vogelwerkgroep Geesteren ondersteunt het initiatief van Wim Wijering uit Weerselo om de jeugd weer meer bij de natuur te betrekken. Hiervoor is het project Red de vlinder en de bij in het leven geroepen.
Zaaien en harken op het land. Op donderdag 20 april 2017 waren 60 kinderen van de Geesterense basisschool ‘groene vingers’ aan het ontwikkelen in het buitengebied van Geesteren. De bedoeling is om binnen 5 jaar alle lagere scholen van de 4 gemeenten in Noordoost Twente (Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal) bij het project te betrekken. “De grote kracht van dit unieke project is dat de jeugd zelf aan het werk moet. Ze gaan zelf zaaien en inharken”, legt Theo Lohuis uit. “Jeugd meer betrekken bij de natuur, zoals wij dat vroeger heel gewoon vonden. Dat is het grotere doel hiervan. Ze moeten eigenlijk gewoon zelf zien wat er allemaal leeft en kruipt, zodat zij die geleerde informatie ook weer verder kunnen doorgeven aan anderen.”
Samen met Ceciel Leus, Hennie Schröder en Theo Asbreuk is Lohuis de drijvende kracht achter dit jeugdproject. De leerkrachten van de groepen 6 en 7 bij de Aloysiusschool uit Geesteren, André Krone en Alice Oosterik, waren zeer enthousiast en verleenden direct hun medewerking.
Vorig jaar is Wim Wijering begonnen in de gemeente Dinkelland en daar was het een geweldig succes. “Dit jaar is onze gemeente aan de beurt. Ons doel is om volgend jaar alle lagere scholen in onze gemeente in het project te betrekken. Staatsbosbeheer, het Overijssels Landschap, waterschap Vechtstromen en de gemeente staan eveneens vierkant achter dit initiatief”, vertelt Leus met gepaste trots.
Opmerkelijk genoeg vroegen kinderen om het bloemenzaad, wat over was, mee te nemen naar huis om het daar zelf in te zaaien.
2017 IS HET JAAR VAN DE KOEKOEK

Klik op bovenstaande link voor meer informatie
13 JUNI 2016 FOTO'S PLAATSEN IJSVOGELWANDEN IN DE GEESTERSE MOLENBEEK
13 JUNI 2016: FILMPJE PLAATSEN VAN 3 IJSVOGELWANDEN IN DE GEESTERSE MOLENBEEK
MAART 2016: het eerste KIEVITSEI van 2016 is gevonden op 15 maart . Voor meer informatie kijk onder waarnemingen.